Jurnal de vacanţă: R.I.S.C. în vacanţă


jurnal vacanta 1.jpg jurnal vacanta 2.jpg jurnal vacanta 3.jpgEste mijlocul lunii iulie şi anul şcolar s-a încheiat de ceva săptămâni. Majoritatea copiilor nici nu mai vor să-şi amintească despre asta, bucurându-se de vacanţă. Nu şi cei 40 de elevi de la Liceul Pedagogic „C. D. Loga”, cuprinşi în programul educativ RISC – Responsabilitate, Implicare, Şcoală şi Comunitate, aplicat la Caransebeş de Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, finanţat de Foundation Open Society Institute, în colaborare cu Education Support Program al Open Society Foundation, care îşi amintesc cu plăcere ultimele două săptămâni de şcoală. În acele zile, au fost pictate 40 de autoportrete, unele artistice, altele caricaturi, copiii fiind extrem de încântaţi de statutul de artişti care mai apoi au expus în galeria stradală a Bibliotecii Municipale „Mihail Halici”.

Nu aveţi idee ce iese din mâinile unor copii motivaţi”, ne-a spus psihologul proiectului, Cornelia Mateescu, „atunci când îşi doresc să realizeze ceva pe cale «conştientă», prin punerea în valoare a activităţilor plastice, sau pe cea «inconştientă», unde ies la iveală trasături ale personalităţii rebele, nedefinite, care încearcă să se contureze. Elevii au dat dovadă de sinceritate, transparenţă, entuziasm şi implicare în realizarea autoportretului, iar în realizarea catrenului au reuşit în câte cuvinte să se prezinte cât mai bine cu putinţă, cu calităţile şi defectele fiecăruia, dovedind prin aceasta conştientizarea şi acceptarea imaginii de sine. Grupul, eterogen cum este el, se sprijină în activităţi, se ajută, copiii îşi împart sarcinile şi doresc să petreacă mai mult timp împreună”.

Noi am trăit o experienţă interesantă şi plăcută în aceste două săptămâni”, au spus Denisa Huma şi Anamaria Stângu, „din simple participante în program devenind «big brothers» la pictură, fiind foarte pricepute, experimentate. Noi două am câştigat nenumărate premii la concursurile de pictură, când eram în clasele primare. Ne-a făcut o plăcere enormă să punem mâna iar pe pensule pentru a picta mai mult decât lucrările plastice din orele de desen din gimnaziu”.

Săptămâna 14-18 iulie este dedicată prin proiect unei şcoli de vară gândite în totalitate prin activităţi de educaţie non-formală, în special de teambuilding şi selfrespect. „Fiind vară şi vacanţă, cel mai mult ne vom juca, vom avea grijă unii de alţii şi ne vom distra cu siguranţă”, a spus Emanuela Budimir, coordonatoarea proiectului pentru Caransebeş, „însă va fi loc şi pentru câteva întâlniri interesante cu cei opt «big brothers» ai proiectului, care au pregătit experimente amuzante, activităţi de eco-fashion şi handmade. Foarte interesant mi s-a părut jocul «îngerul păzitor», în care fiecare copil primeşte un astfel de înger, coleg cu ei, care rămâne necunoscut până la finalul săptămânii, dar trebuie să-l ajute pe cel al cărui înger este, fără să se desconspire. Suntem toţi curioşi dacă ne ghicim îngerii”.

Cele mai multe activităţi au fost cele de outdoor, fiindcă, pe lângă obiectivele proiectului care vizează îmbunătăţirea situaţiei şcolare a elevilor şi schimbarea atitudinii lor faţă de şcoală (ceea ce se întâmplă în timpul anului şcolar), proiectul îşi propune şi dezvoltarea abilităţilor socio-personale (îmbunătăţirea spiritului de echipă, îmbunătăţirea relaţiilor sociale) şi dezvoltarea abilităţilor de management (organizare, coordonare, evaluare şi autoevaluare), acestea fiind foarte fin atinse prin astfel de activităţi de educaţie non-formală, menite să familiarizeze copiii cu natura şi să le formeze deprinderi şi priceperi de cunoaştere prin experienţă, bazându-se desigur pe cunoştinţele dobândite în activităţile de educaţie formală.

Etapa următoare în proiect va fi o excursie la Turda, unde atât elevii, cât şi profesorii implicaţi în proiect îşi vor întâlni partenerii din Târgu-Mureş, Fundaţia „Buckner”, şi  Baia Mare – ASOCIAŢIA UMANITARĂ „ÎMPREUNĂ PENTRU EI”.

Mihaela PRAL