Primăria vrea să se împrumute cu două milioane de euro


Aşa cum scriam în urmă cu două luni, bugetele mai tuturor localităţilor din ţară au suferit ajustări majore ca urmare a măririlor de salarii din sectorul bugetar, a acordării vaucherelor de vacanţă, la care se adaugă defalcarea de TVA, inclusiv de măsurile luate de guvern, toate acestea făcând ca bugetul municipiului Caransebeş să fie, anul acesta, mai mic cu 1,5 milioane de euro decât cel din 2017. Prin comparaţie, bugetul de investiţii de anul trecut a fost de aproximativ un milion de euro.

La vremea respectivă, primarul Felix Borcean anunţa că administraţia locală se gândeşte serios să acceseze un credit, pentru că anul acesta se doreşte demararea proiectului de introducere a reţelelor de gaz în cartierele Teiuş, Valea Cenchii şi Gară. Recent, edilul a făcut cunoscut că valoarea acestuia va fi de două milioane de euro. Asfaltarea străzilor – mai spunea primarul municipiului – se va face parţial din bani de la bugetul local, şi parţial din creditul pe care îl va lua administraţia locală. În proiect sunt prinşi aproximativ 13 kilometri dintr-o tramă stradală de 70 de kilometri, cât are oraşul, din care 6,5 kilometri vor fi modernizaţi, iar restul de 6,5 – reparaţi.

Recent, primarul municipiului ne-a informat că s-a primit undă verde în ceea ce priveşte introducerea reţelei de gaz metan, administraţia fiind foarte bine pusă la punct cu intabularea străzilor, deoarece aceasta este o condiţie absolut necesară, şi, de asemenea, municipalitatea lucrează la obţinerea documentaţiei pentru reabilitarea faţadei şi a curţii interioare a Colegiului Naţional „C.D. Loga”.

Trebuie prezentate documente foarte clare pentru fiecare proiect în parte, urmând să fie accesat un credit unitar, şi nu credite separate, pe diverse componente. Fără aprobarea primită de la firma care se va ocupa de reţeaua de gaz nu ne puteam prezenta la nicio bancă pentru a accesa un credit. În funcţie de oferta cea mai bună, de condiţiile cele mai favorabile pentru noi, vom vedea dacă vom apela la trezorerie sau la una dintre bănci. Dacă primim banii, în două, trei luni, cu ajutorul unei firme sau prin forţe proprii, putem să asfaltăm toate tronsoanele pe care ni le-am propus. Eu cred că sunt proiecte de interes general, şi nu ar trebui să trezească pasiuni în Consiliul local. Mi se pare de bun-simţ să fie aprobat de aleşii municipali, cu atât mai mult cu cât Primăria Caransebeş are un grad de îndatorare extrem de redus”, a mai spus Felix Borcean.

Bianca METEŞ