„Istoria” unui parc modern


Cu o prezenţă de peste 135 de ani în industria frânării prin fricţiune, TMD Friction sunt printre cei mai mari producători mondiali de materiale pentru frânare prin fricţiune, pentru autoturisme şi vehicule comerciale, beneficiind de încrederea celor mai mari nume din sectorul automobilelor, cel industrial şi al căilor ferate, în ceea ce priveşte furnizarea de soluţii de frânare eficiente, fiabile şi sigure. Dar Compania TMD Friction România nu înseamnă doar producție, ci și implicare în comunitate. „La Caransebeș, TMD Friction este onorată de posibilitatea implicării în diferite proiecte sociale. Considerăm că este un privilegiu să fim activi în comunitate şi să facem o diferenţă în vieţile celorlalţi. Construirea parcului de recreere din Teiuș, recent inaugurat, este doar un mod prin care ne dorim să mulţumim caransebeşenilor”, a declarat Loredana Ciucă, HR Manager. Şi tot ea a continuat: „Ideea de a construi un parc s-a născut din dorinţa TMD-ului de a promova un stil de viaţă sănătos şi accesul la sport, pentru toate categoriile de vârstă, precum şi pentru persoanele cu handicap. Noi suntem oameni pasionaţi de performanță în domeniul frânelor, la fel cum suntem şi de implicarea noastră socială. În acest sens, am ales cel mai bun partener, Organizația pentru Strategii și Programe de Dezvoltare – OSPD, care împărtăşeşte valorile noastre”.

  Ideea proiectului s-a născut în urma colaborărilor dintre reprezentanții TMD Friction și cei ai Organizației pentru Strategii și Programe de Dezvoltare. Inițial, se dorea amenajarea unui loc de joacă pentru copii, dar, lucrând în echipă, am gândit un proiect de care să beneficieze toate categoriile de vârstă. „Ideea cu rampa de skate a fost a domnului primar Marcel Vela, dat fiind faptul că unii copii care practicau acest sport în centrul Caransebeșului l-au rugat să-i ajute în acest scop și astfel Primăria municipiului s-a alăturat echipei noastre”, a declarat Roberto Micșa, manager de proiect din partea OSPD Caransebeș.

TMD Friction a fost finanțatorul acestui proiect de 27.000 de euro, suportând cheltuielile documentației, ale materialelor de construcție, panourilor și ale tuturor echipamentelor din parc, exceptând un aparat de fitness, coșurile pentru deșeuri și băncuțele, contribuția Primăriei municipiului.

Tot Primăria Caransebeș a pus la dispoziție terenul, a executat lucrările proiectului fără să taxeze manopera, a asigurat iluminatul public și sistemul de irigare a gazonului.

Nu este ușor să construiești pe un teren viran un parc modern, de 1.000 mp. Ca manager de proiect din partea OSPD Caransebeș, Roberto Micșa s-a ocupat de planificare – concepție, avize, certificate, autorizații, standarde de calitate, precum și de implementare, control operațional, supravegherea execuției lucrărilor și respectarea proiectului, acțiuni corective, prioritatea de bază fiind obținerea unui optim calitate-preț pentru echipamente, materiale și servicii, în funcție de bugetul disponibil. „Nu am făcut asta singur, motiv pentru care aș vrea să mulțumesc celor care au participat în echipa extinsă a proiectului, dând dovadă de profesionalism: Loredana Ciucă – TMD H.R. Manager, Mariana Ionescu – președinte OSPD, Ion Gheorghe Ştefan – șeful SPIR, Ion Bona și Vasile Megan, ingineri în cadrul SPIR”, a adăugat tânărul profesor.

Aparatele de fitness sunt bine alese, cei care le folosesc au posibitatea să își „lucreze” diferite părți ale corpului și grupe de mușchi, fiecărui aparat fiindu-i atașate instrucțiuni de folosire. Se pot executa tracțiuni, balansări, extensii, pedalare, alergare ș.a. De remarcat este faptul că între aceste aparate există şi unul destinat persoanelor cu handicap locomotor, dotat cu o rampă pentru scaunul cu rotile. Parcul are și două mese moderne și elegante de tenis de masă, permanent ocupate de amatorii acestui sport chiar de când au fost aduse și puse în parcul aflat încă în lucru. Pe cei pasionați de sportul minții, îi așteaptă două mese de șah. Ambientul este întregit de alei cu dale în ton cu trotuarele orașului, și de gazon. Rampa de skateboard este destinată tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, care au echipament de protecție. Toate aparatele sunt omologate și conforme cu standardele europene.

Mădălina DOMAN