Carburanţii auto vor avea noi denumiri, începând cu 12 octombrie


Sistemul de etichetare a carburanţilor auto va fi modificat din 12 octombrie, benzina urmând să primească simbolul „E” urmat de un număr, într-un cerc, la motorină simbolul „B” urmat de un număr într-un pătrat, iar pentru carburanţii alternativi codul fiecăruia, într-un romb

Măsura va fi aplicată în cele 28 de state ale Uniunii Europene, în Islanda, Norvegia şi Lichtenstein, dar şi în Macedonia, Serbia, Elveţia şi Turcia. Scopul este acela de a furniza mai multe informații despre conținut și a ajuta orice european care călătorește pe continent și pe insulele care aparțin de țările membre UE  să cumpere mai ușor carburanți. 

Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, în imediata apropiere a gurii de alimentare, în manualul vehiculului, în benzinării şi la toate magazinele de vânzare a automobilelor. Noul sistem va ajuta consumatorii să aleagă tipul corespunzător de carburant pentru automobilul propriu.

Toate mașinile alimentate cu benzină vor folosi carburanți notaţi cu litera „E”, această literă fiind încadrată într-un cerc. Litera va fi urmată obligatoriu de una sau de două cifre, după caz. Astfel, inscripția E5 într-un cerc deasupra pompei înseamnă că acolo se vinde benzină de 95 sau de 98 care are maximum cinci procente etanol.

Benzina E10 va fi de 95 sau de 98 și cu 10% etanol în compoziție. Anumite vehicule nu sunt pregătite pentru carburant cu atât de mult etanol, așa că respectivii cumpărători trebuie să fie atenți cu ce alimentează, pentru a nu avea probleme pe termen lung.

Simbolul pentru motorină va fi litera „B” și va fi integrat într-un pătrat. Deși va fi derutant, „B”-ul vine de la procentul de bio-diesel din motorină. Astfel, va exista motorină B7 la pompe începând cu data de 12 octombrie. Viitorul va aduce însă motorină B10 la pompe și, ulterior, sortimentul XTL. Acesta reprezintă motorina sintetică, o invenție realizată deja de mai multe companii. 

În ciuda faptului că motorina va fi notată cu litera „B”, nicio maşină nu va putea fi alimentată cu motorină în loc de benzină, deoarece gura de alimentare a rezervoarelor moderne nu permite accesul unei pompe pentru motorină. (B. Meteş)