Inimi fiebinţi la Polul Sud


Caransebeşeanul Cornel Galescu şi timişoreanul Romeo Dunca, singurii români care iau parte la expediţia la Polul Sud, întreprinsă cu ocazia aniversării a 100 de ani de la cucerirea acestui punct de către Roald Amundsen, sperau să atingă obiectivul în data de 14 decembrie. Din păcate, echipa s-a confruntat recent cu o problemă. Aflaţi la 3.000 de metri altitudine şi la o temperatură de -30 de grade, unul dintre sportivii norvegieni a cedat fizic. Pentru a-l ajuta pe acesta să-şi atingă ţelul, ceilalţi membri ai expediţiei au hotărât să nu cheme un elicopter, ci să-l tragă pe acesta, pe rând, câte o oră, fiecare. (C. Senco)

Coco Galescu şi Romeo Dunca se află într-o nouă expediţie internaţională. Cei doi, alături de alţi temerari din Italia, Germania şi Norvegia, vor încerca să atingă cel mai vitreg punct al Pământului, după cum a fost descris de unii exploratori Polul Sud. Dacă expediţia se va dovedi reuşită, cei doi vor deveni primii români care cuceresc, pe schiuri, Antarctica. În expediţia lor a apărut o problemă. Aflaţi la o altitudine de 3.000 m, la o temperatură de -30°, joi, 8 decembrie, unul dintre sportivii norvegieni a cedat fizic. Participanţii au avut o discuţie serioasă, în urma căreia au hotărât să-l ajute pe sportiv să-şi atingă, totuşi, ţelul. Ei preferă să-l tragă, pe rând, câte o oră, decât să fi solicitat un elicopter care să-l transporte pe norvegian spre un loc sigur. ,,Se ştie că aceea este o zonă a Pământului acoperită de gheaţă, iar pentru atingerea acestui punct sunt necesare eforturi supraomeneşti. Încercarea este una dificilă şi orice amănunt privind organizarea trebuie luat în calcul. Îmi face o deosebită plăcere să ştiu că acum, la 100 de ani de la cucerirea Polului Sud, am şansa să devin primul român care duce acolo steagul ţării şi pe cel al Caransebeşului”, ne-a declarat, înainte de plecare, Coco Galescu.

Participanţii la expediţie intenţionează să atingă Polul Sud la data de 14 decembrie, când se împlinesc 100 de ani de când punctul a fost cucerit de exploratorul norvegian Roald Amundsen. Le dorim mult succes! (C. Senco)