Florentin Cârpanu, fiul Caransebeşului


O adevărată personalitate a Banatului, Florentin Cârpanu a primit, recent, titlul de Cetăţean de Onoare al Caransebeşului. De munca sa din trecut se leagă existenţa giganticului Comtim Holding Timişoara, cel mai mare complex de creştere a porcilor din lume. Vremurile noi l-au obligat pe fostul director al Comtimului să se pensioneze ,,la cerere”, la numai 60 de ani. În 1995 a înfiinţat la Caransebeş firma Agrobanat, care funcţionează azi cu 20 de puncte de lucru, în mai multe zone ale ţării. (C. Senco)

Una dintre personalităţile Banatului, Dr. Ing. Florentin Cârpanu, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Caransebeşului. Propunerea a fost aprobată cu unanimitate de voturi de consilierii locali, iar distincţia onorifică a fost acordată în cadrul şedinţei legislativului din data de 31 martie. Florentin Cârpanu s-a născut în data de 29 ianuarie 1934, în oraşul Caransebeş, în familia lui Dumitru şi a Zoricăi Cârpanu, care erau gospodari pe o proprietate de 20 ha. A învăţat la şcoala primară din oraşul natal, şi tot aici a absolvit Şcoala Medie Tehnică de Industrializare a Lemnului.

A urmat apoi Institutul de Zootehnie şi Medicină Veterinară Arad, obţinând diploma de inginer zootehnist. În anul 1963 a fost numit director al GAS Peciu Nou şi al Hergheliei Pădureni, unde se creşteau cai din rasa Nonius. Calităţile sale excepţionale de manager i-au asigurat funcţia de şef pe toată perioada de activitate, până în zilele noastre, când se poate spune că a ajuns şi propriul său şef. În anul 1966 a devenit primul angajat al celebrului Complex de Creştere a Porcilor Beregsău. A pornit aici pe un câmp gol, fără gard, fără copaci şi fără vecini. Printr-o muncă îndârjită, fără orar şi fără odihnă, a finalizat construcţia giganticului Comtim Holding Timişoara. Cel mai mare Combinat de creştere a porcilor din lume era terminat după 12 ani de la demararea lucrărilor (1978), iar directorul său, care a fost în fruntea acestor activităţi, devenea o mare personalitate în agricultura mondială. Comtim – Timişoara gestiona la acea vreme 26 de societăţi, împărţite în patru mari complexe de creştere a porcilor: Beregsău, Birda, Pădureni şi Gătaia, şi trei complexe de îngrăşare pentru taurine, cu un efectiv de 40.000 de capete.

La acestea se adăugau: societatea de construcţii zootehnice şi societatea de transporturi, reţeaua comercială pentru piaţa externă, cu parteneri din URSS, Iugoslavia, Germania, Armata Americană din Europa, şi câteva ţări arabe, reţeaua cu magazine proprii de desfacere din judeţele Timiş, Caraş-Severin, şi Hunedoara cu întreaga Vale a Jiului, precum şi capitala ţării, Bucureşti – toate sub sigla Comtim, care era un brand de ţară. În perioada sa de mare succes, Comtim Holding creştea anual 1,5 milioane de porci şi oferea 15.000 de locuri de muncă.

Vremurile noi şi mersul lucrurilor după Revoluţie l-au determinat pe fostul mare director al Comtim Holding Timişoara să se pensioneze „la cerere”, la vârsta de 60 de ani, în 1994, cu sentimentul amar al omului căruia i-a fost distrusă opera de către oamenii pe care i-a servit şi protejat. În 1995 a înfiinţat la Caransebeş firma Agrobanat, la a cărei conducere s-a aflat până în anul 2008, când a predat afacerea celor doi copii ai săi. De la înfiinţare, firma s-a extins. Astăzi funcţionează aproape 20 de puncte de lucru ale societăţii, în mai multe zone ale ţării.

El a fost primul prefect al județului Timiș, în perioada anilor 1990-1991, iar în 1995, Universitatea de Științe Agricole și Medicină a Banatului Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Emoţionat pentru distincţia primită din partea municipalităţii, Florentin Cârpanu a mulţumit celor prezenţi pentru titlul de Cetăţean de onoare al Caransebeşului, afirmând totodată că a fost şi va rămâne pentru totdeauna un fiu al oraşului în care a văzut lumina zilei şi în care a crescut.

Carmen SENCO