Ministrul Culturii promite sprijin Caransebeşului


În ultimii ani, administraţia locală a municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului şi reprezentanţii unor instituţii au încercat să găsească soluţii şi chiar au făcut propuneri în acest sens, pentru reabilitarea Cinematografului „Tineretului”, clădire declarată monument istoric, având o vechime de peste un secol. Recent, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, s-a deplasat la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Daniel Barbu. Scopul acestei întrevederi, ne-a spus Ioan Cojocariu, a fost acela de a solicita sprijin de la instituţiile abilitate, în vederea punerii în valoare a acestui edificiu reprezentativ pentru istoria oraşului.

„Domnul Daniel Barbu mi-a spus că ne poate ajuta doar pe partea de reabilitare a imobilului, nu şi pe cea de extindere, pe care noi o avem în vedere pe terenul ce ne revine din fosta Grădină de spectacole, sau pe cea de dotări. Domnul ministru ne-a asigurat însă că pe partea care ţine de modernizare şi punere în valoare a imobilului, va recomanda Comisiei Monumentelor Istorice finanţarea, însă doar în 2014, bugetul pe acest an fiind deja epuizat”, ne-a spus directorul Casei de Cultură „George Suru”.

Ioan Cojocariu a adăugat că, în perioada imediat următoare, studiul de fezabilitate va fi modificat în concordanţă cu cerinţele Ministerului Culturii, astfel încât anul viitor administraţia locală a municipiului să treacă la reabilitarea efectivă a imobilului. Cinematograful din Caransebeş a fost construit în anul 1910, ridicarea lui costând atunci aproximativ 200.000 de coroane de aur.

Mădălina DOMAN