Holocaustul, comemorat la Sinagoga „Beit El”


Atitudinile extremiste, combaterea antisemitismului şi cumplitele atrocităţi produse pe teritoriul României, şi nu numai, în timpul Holocaustului, au fost subiectele de discuţie readuse în atenţia opiniei publice la Caransebeş cu prilejul „Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, marcată vineri, 9 octombrie.

Membrii Comunităţii Evreilor din Lugoj – Obştea Caransebeş au organizat cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi al Casei de Cultură „George Suru” un eveniment comemorativ menit să omagieze victimele exterminării prin diferite metode a unei mari părţi a populaţiei iudaice din Europa, de către nazişti şi aliaţii lor.

Manifestarea comemorativă a debutat într-un cadru solemn la Sinagoga „Beit El” din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. La acţiune au participat reprezentanţii Cultului evreiesc, cadre didactice din localitate, dar şi un număr impresionant de elevi de colegiu, precum şi patru oaspeţi sosiţi la Caransebeş chiar din Israel, vizitatori care au povestit asistenţei despre neagra perioadă prin care au trecut înaintaşii lor. Participanţii au rostit evocări şi rugăciuni în memoria victimelor Holocaustului, iar ulterior au fost aprinse lumânări de comemorare de către supravieţuitori.

Ceremonialul a fost condus de preşedintele Comunităţii Evreilor din Lugoj, Ivan Bloch, care a afirmat faptul că tot ceea ce se întâmplă de un an de zile privitor la comunitatea iudaică de le Caransebeş reprezintă o „adevărată minune”. Astfel, restrânsa comunitate evreiască din municipiul de pe Timiş şi Sebeş a renăscut în mod oficial, odată cu implicarea tânărului Ery Pervulescu, în vârstă de 17 ani, elev la Colegiul Naţional „C.D. Loga”.

Aici au fost organizate o serie de acţiuni culturale dedicate Cultului mozaic, totul culminând în urmă cu o lună, cu evenimentul desfășurat sub genericul „Ziua Europeană a Culturii Evreieşti”. Cu prilejul acţiunii respective a fost marcată finalizarea lucrărilor de reabilitare a exteriorului Sinagogii „Beit El”. Imobilul a fost refăcut din fondurile Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dar şi cu aportul unor persoane binevoitoare, care au dorit să contribuie cu mici ajutoare, fie ele băneşti sau materiale.

Mai mult, manifestarea în cauză a programat în holul sinagogii, în cadrul unui punct muzeistic, o inedită expoziţie cu obiecte culturale, documente şi poze istorice specifice cultului. Prin urmare, vizitatorii au putut afla detalii deosebit de interesante despre obiceiurile şi tradiţiile evreieşti. Publicul a avut posibilitatea să viziteze Sinagoga „Beit El, edificiu de patrimoniu naţional ce a fost construit între anii 1893-1894 în stil neogotic, dar şi să audieze un concert extraordinar de orgă susţinut de interpretele Camelia Estera Cărăbaş şi Cristina Struţa, de la Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

Tot vineri, 9 octombrie, „Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului” a programat la sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” difuzarea unui film documentar privitor la istoria comunităţii evreieşti din Caransebeş.

Ne aflăm la un an de la data de 9 octombrie 2014, dată la care a fost organizată pentru prima dată Comemorarea Victimelor Holocaustului la Caransebeş de către Comunitatea Evreilor Lugoj. În această perioadă, comunitatea noastră a renăscut cu aportul şi munca grea a tuturor membrilor, a prins un nou contur şi, odată cu ea, a reintrat în memoria colectivă faptul că aici încă există atât evrei, cât şi viaţă evreiască. Astăzi, comemorăm persoanele ucise fără milă pentru simplul fapt că s-au născut evrei. A fost o perioadă neagră din istoria umanităţii, şi această perioadă nu trebuie uitată. Este de datoria noastră să ne amintim de acest odios masacru, pentru că dacă istoria se uită, istoria se repetă. Este nevoie ca elevii să înveţe mult mai mult în şcoli despre acest subiect, pentru că doar astfel vor putea înţelege ceea ce s-a întâmplat în perioada respectivă, şi doar aşa nu se vor repeta acele decizii care au distrus milioane de vieţi nevinovate. Fie ca memoria lor să fie în veci vie!”, a spus Ery Pervulescu.

Acţiunile menite să evoce ororile trecutului îndreptate asupra etnicilor evrei s-au încheiat cu un serviciu religios de „Primire a Şabatului”, ce a avut loc la sinagoga din municipiu. 

De menţionat şi faptul că, în prezent, comunitatea iudaică de la Caransebeş numără 34 de membri.

Vasi POPESCU