Caransebeşul bugetar, în grevă generală


Funcţionarii publici, angajaţii din învăţământ şi cadrele sanitare din Caransebeş au fost luni, 31 mai, în grevă generală. Angajaţii Primăriei şi ai instituţiilor subordonate, membrii şi nemembrii de sindicat au întrerupt activităţile timp de două zile, luni şi marţi. „Am protestat împotriva reducerii drastice a veniturilor salariale şi a disponibilizărilor anunţate şi ne cerem scuze faţă de cetăţeni pentru această situaţie grea la care am fost obligaţi să recurgem din cauze inumane impuse de Guvernul României şi susţinute cu agresivitate de preşedintele ţării”, ne-a declarat Erick Schragner, liderul sindicaliştilor din administraţia locală.

La rândul lui, Andrei Seracin, preşedintele Sindicatului Angajaţilor Spitalului Municipal de Urgenţă, ne-a declarat că şi ei au participat la această grevă de solidaritate. „Noi suntem solidari cu revendicările salariaţilor din sistemul bugetar, dar şi cu pacienţii. Tocmai de aceea, în afară de urgenţe, colegii noştri au asigurat, în fiecare secţie a spitalului, o treime din activitatea curentă”, a precizat Seracin.

În sistemul de învăţământ, situaţia a fost puţin diferită, pentru că aici a fost declarată grevă pe perioadă nedeterminată. Cu toate acestea, elevii claselor terminale de liceu au susţinut proba de bacalaureat la care li s-au stabilit competenţele într-o limbă străină. Protestatarii au spus că, astfel, elevii nu au avut de suferit, iar în unităţile şcolare s-a putut asigura, în acest mod, acea treime din activitate cerută de lege în aceste cazuri.

Carmen SENCO

Liviu DINU