Guvernul aduce gazul în Caraş-SeverinÎntr-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, ministrul de Interne, Marcel Vela, scrie că Guvernul României a adoptat, în ședința din 31 iulie, proiectul Hotărârii Guvernului privind declararea proiectului de investiții „Conducta de transport al gazelor naturale în direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.
„În prezent, în zona de nord a județului Mehedinți, precum și în zona centrală și de sud a județului Caraș-Severin, NU există conducte de alimentare cu gaze naturale, iar pentru încălzirea spațiilor comerciale existente și a obiectivelor socio-culturale sunt utilizate cărbunele și gazul lichefiat. Acești combustibili creează disconfort, poluează mediul și contribuie la defrișare, iar concetățenii noștri din mediul rural se confruntă cu probleme sociale și economice. Îmi doresc, ca întotdeauna, să fim alături de oameni, prin proiecte și acțiuni concrete, iar îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor, precum și atingerea standardelor de viață europene, prin furnizarea de gaze naturale, reprezintă un obiectiv esențial.
Asigurarea tuturor utilităților din zonele rurale va duce la atragerea de noi investitori, la crearea de noi locuri de muncă și, în consecință, la dezvoltarea economică și socială a celor două județe. Întreaga zonă beneficiază de o rețea variată de hoteluri, pensiuni turistice, agroturistice și baze de tratament care trebuie valorificată.
Unul dintre pilonii multipli ai turismului în zonele menționate este reprezentat de turismul balneoclimateric, asigurat prin stațiunea Băile Herculane, care moștenește un patrimoniu și o cultură balneo-climatică cu o istorie de peste două mii de ani”.
Marcel Vela mai adaugă că, în ceea ce privește situația din Caraș-Severin, pe direcția Topleț – Băile Herculane – Jupa, numai municipiul Caransebeș este alimentat cu gaze naturale. Astfel, actul normativ adoptat recent prevede ca traseul conductei din județul nostru să traverseze următoarele unități teritorial-administrative: comuna Topleț, orașul Băile Herculane, comunele Mehadia, Cornea, Domașnea, Teregova, Armeniș, Slatina-Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, precum şi municipiul Caransebeș.
„Prin această realizare, se poate asigura alimentarea cu gaze naturale pentru aproximativ 12.000 de consumatori casnici, 136 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc.) și a încă 231 de agenți economici în județul Caraș-Severin.
De asemenea, prin construirea unei noi conducte de transport gaze naturale din direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane către Caransebeș se creează premisa de interconectare a Sistemului național de transport al gazelor naturale, în partea de vest a țării, prin conexiunea din Jupa, între Coridorul BRUA şi Rețeaua de transport gaze naturale din Sud-Vest (zona de consum Drobeta-Turnu Severin).
Nu în ultimul rând, prin implementarea acestui proiect de importanță națională sunt vizate următoarele obiective: crearea unor noi locuri de muncă; diversificarea surselor de energie pentru județul Caraș-Severin; creșterea nivelului de confort al cetățenilor; reducerea emisiilor și poluării; reducerea tăierilor forestiere și distrugerilor din zonele ariilor naturale protejate; creșterea potențialului turistic al județului; dezvoltarea stațiunii balneo-climaterice Băile Herculane, care dispune de o paletă foarte largă de factori naturali – ape minerale carbogazoase, feruginoase, calcice, magneziene, atermale; crearea oportunităților în domeniul turismului pe tot Culoarul Timiș-Cerna și realizarea unor noi capacități de cazare, modernizarea celor existente, generând capacitatea de a crea spații de cazare și un număr mai mare de turiști; creșterea investițiilor în industrie, servicii și agricultură”, a mai scris Marcel Vela pe pagina sa de Facebook.
Bogdan NAUM