Carul cu mere opreşte din nou în capitala gugulanilor


În organizarea Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 4, a Primăriei Municipiului Caransebeş, Casei de Cultură „George Suru”şi Episcopiei Caransebeşului, în data de 25 octombrie va avea loc cea de a IV-a ediţie a Festivalului de Folclor-Concurs, cu participare internaţională, „Gugulan cu car cu mere”.

Coordonator al manifestării este prof. Maria Bîrză, iar din echipa de implementare fac parte director prof. Otilia Dinulică, prof. Olga Kaşuta, prof. Elena Dragomir, prof. Elena Moruz, prof. Silvia Davidescu, prof. Marinela Boeriu, prof. Alina Crista, prof. Emanuela Rada, prof. Neluţa Dragomir, prof. Nicoleta Barbu, prof. Maria Boda, prof. Florina Bălan, prof. Monica Urban, prof. Simona Ion şi prof. Maria Bîrză.

Ca argument al acestei ample manifestări, care la ediţiile anterioare s-a bucurat de un succes ce a depăşit cu mult graniţele judeţului, organizatorii spun: „Ne-am născut să trăim pe aceste minunate plaiuri bănăţene, iar datoria noastră morală este de a păstra şi cultiva în sufletele generaţiilor care urmează dragostea şi respectul, atât faţă de tradiţiile şi obiceiurile româneşti, cât şi faţă de arta populară specifică zonei noastre. Acest festival este o oportunitate prin care copiii şi cadrele didactice pot lua contact direct cu valorile culturale, se pot întoarce la izvoare, la tot ceea ce este autentic, pentru a se constitui în ceea ce trebuie să numim cu dragoste şi mândrie «identitate naţională». Banatul este un loc de referinţă, o zonă în care tradiţia se află la ea acasă. Trebuie doar să o scoatem din uitare”.

Printre obiectivele acestui festival-concurs se numără dezvoltarea personalităţii copilului prin identificarea, conservarea, înregistrarea şi promovarea producţiilor folclorice locale, identificarea talentelor specifice în rândul preşcolarilor şi elevilor, îmbogăţirea universului cunoaşterii copiilor conform particularităţilor de vârstă ale acestora, formarea şi dezvoltarea sentimentului patriotic, a sentimentului de mândrie a locului de provenienţă, precum şi acceptarea multiculturalităţii ca element de îmbogăţire a culturii româneşti.

La festival participă preşcolari şi elevi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, din unităţile şcolare din judeţul Caraş-Severin, dar şi din alte regiuni.

Secţiunile în care vor evolua copiii sunt: Recitare de poezie în grai; Solişti vocali, solişti instrumentişti, grupuri vocale; Dansuri populare.

Juriul, format din specialişti în folclor, va aprecia evoluţia participanţilor şi va acorda premiile I, II, III şi menţiune la fiecare secţiune, pe categorii de vârstă, pentru ciclurile preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

Festivalul se va desfăşura la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

Mădălina DOMAN