Grădiniţa din Zăvoi, în haină nouă în prag de iarnă


Poposind, zilele trecute, pentru câteva ore la Zăvoi, am stat de vorbă cu Ion Scorobete, cel care s-a întors recent în fotoliul de primar al comunei. Printre noutăţile pe care a ţinut să ni le comunice este şi faptul că, de luni, copiilor preşcolari le-au fost asigurate toate condiţiile de pregătire în noua Grădiniţă cu Program Normal de la Zăvoi, a cărei construcţie a început în luna septembrie a anului trecut, în curtea Şcolii Gimnaziale din centrul de comună, chiar din iniţiativa sa. „Aceasta are două grupe de copii, care s-au mutat aici la începutul acestui an şcolar, şi a fost construită şi mobilată prin Proiectul «Reforma Educaţiei Timpurii în România», program al Guvernului României, proiectul fiind cofinanţat prin împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi, în completare, de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, contribuţia noastră, pe plan local, fiind de doar doi la sută. Proiectul este implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, respectiv, la nivel de judeţ, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin. Grădiniţa are suprafaţa construită de 286,55 mp, are două săli de grupă, cu capacitatea de 20 de copii fiecare, posedă, de asemenea, spaţiu multifuncţional, grupuri sanitare, precum şi un aşa-numit «windfang», are cancelarie, vestiare şi un cabinet medical”, ne-a spus Ion Scorobete.

Edilul ne-a mai informat că, după efectuarea probelor, la începutul acestei săptămâni a fost pusă în funcţiune şi centrala termică, având în vedere că suntem în pragul sezonului rece.

În ceea ce priveşte detaliile constructive, Ion Scorobete a explicat că accesul copiilor în gradiniţă se realizează prin acel „windfang”, sau coridor, ce are şi rolul de filtru, şi că, în cazul îmbolnăvirii, copiii sunt ţinuţi în izolator, cu acces direct din camera de filtru. Din „windfang”, se intră în spaţiul multifuncţional, luminat şi ventilat, cu ferestre în învelitoare. În sălile de grupă, accesul se face prin spaţiul multifuncţional, acestea fiind dotate cu grupuri sanitare proprii pentru copii, precum şi pentru educatoare. Centrala termică este poziţionată la distanţă faţă de sala de grupă şi are acces direct din exterior.

Grădiniţa a fost mobilată în întregime în cadrul aceluiaşi program. Astfel, prin fonduri de la Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, s-au realizat clădirea grădiniţei şi instalaţiile aferente, reţelele exterioare şi în incintă. Din fonduri de la bugetul local, am asigurat echipamentele în centrala termică, împrejmuiri, alei pietonale, branşamentul electric, precum şi cele de gaz şi apă, Remiza PSI, locul de joacă şi platforma de gunoi”, a mai spus Ion Scorobete.

Bianca METEŞ