Tinerii și proiectul Erasmus+ „Învață despre tradițiile noastre!”


Mediul rural a găzduit și încă mai găzduiește cele mai frumoase tradiții românești. Timpul se scurge cu repeziciune, noile tehnologii răpesc tot mai mult timp tinerilor, iar bătrânii, ca păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor noastre, se pierd în veșnicia satului. Satul este inima tradițiilor bănățene, iar acum, mai mult ca oricând, se simte nevoia unui dialog continuu între generații pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor noastre, care trebuie să renască prin noi și pentru noi.

Tinerii trebuie să conștientizeze că păstrarea tradițiilor locale este responsabilitatea lor civică, că le pot promova la manifestări culturale specifice, le pot valorifica pentru dezvoltarea unei afaceri proprii, pentru dezvoltarea turistică a comunității.

Pornind de la aceste nevoi s-a născut proiectul Asociației „Educație pentru comunitate” Teregova, „Învață despre tradițiile noastre!”, cu nr. de referinţă 2017-1-RO01-KA105-035712, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, în parteneriat cu organizații din Republica Cehă, Estonia, Slovacia, Turcia și Italia.

Acest proiect a fost un schimb de tineri de 10 zile, care a avut loc în perioada 11 – 20 august 2017, în Tabăra Marabu din Milcoveni și în Teregova, cu participarea a 42 de tineri, cu vârste între 16 și 30 de ani, cu precădere din mediul rural, și 6 lideri de grup.

Scopul proiectului a fost acela ca tinerii participanți să conștientizeze faptul că au responsabilitatea civică de cercetare, valorificare și promovare a tradițiilor populare pentru incluziunea tinerilor din mediile rurale dezavantajate, pentru realizarea unui dialog continuu între generații și națiuni, pentru afirmarea comunităților rurale în spațiul european și pentru dezvoltarea acestora din punct de vedere turistic, economic și cultural.

Implementarea schimbului propriu-zis de tineri a avut două componente: o componentă teoretică (Milcoveni, 11-16 august 2017), în care participanții au învățat cum să motiveze tinerii pentru a se implica activ, creativ și original, ca cetățeni europeni, în activități pentru incluziunea lor în mediul rural, respectiv o componentă practică (Teregova, 16-20 august 2017), care a constat în motivarea și implicarea tinerilor din comunitățile rurale în activități de cercetare, valorificare și promovare a tradițiilor locale.

Pentru prima parte a acestui schimb, menționăm afirmațiile tinerei Sorina Banda: „Într-un timp record, am putea spune, 48 de oameni au ajuns să formeze o echipă. În decurs de trei zile am învățat ce înseamnă să fii cetățean activ și cum putem, fiecare dintre noi, să ne dezvoltăm, atât pe plan personal, cât și profesional, prin dobândirea unor calități și atuuri dezvoltate în urma activităților de cetățean activ. Am învățat, de asemenea, și ce înseamnă Erasmus+, Certificatul Youthpass cu cele 8 competențe-cheie pe care ajungi să le dobândești în urma unui astfel de proiect Erasmus+. Am ajuns, astfel, nu doar să construim o echipă și să consolidăm prietenii, ci și să învățăm să «creștem» împreună”.

Etapa a doua a schimbului a debutat cu vizitarea parcului realizat tot de tineri, prin proiectul Erasmus+, cu titlul „Tinerii și voluntariatul pentru un mediu mai curat”, și a continuat cu discuțiile purtate cu elevii de la Liceul „Sf. Dimitrie” Teregova şi cu autorităţile locale despre incluziunea tinerilor din comunitate, despre modele de implicare civică şi integrare a tinerilor din mediul rural. Vizitele de la Biserica Ortodoxă (monument istoric) și de la Muzeul Etno-Istoric „Ad Pannonios” din Teregova au constituit modele de păstrare a patrimoniului cultural local și de promovare a acestuia prin turismul tematic. Spectacolul oferit de membrii Ansamblurilor folclorice „Teregovana” și „Teregovița” participanților la proiectul Erasmus+ a cuprins obiceiuri („Văruichitul”, „Cositul”, „Claca”, „Nunta”), poezii în grai popular, cântece și dansuri populare.

Campania de cercetare a tradițiilor a început în Rusca-Teregova și a culminat cu o șezătoare organizată de familia tinerei Sorina Banda din Teregova, unde gazdele au creat oportunități inedite: scărmănatul lânii, torsul, confecționarea opincilor, cusutul costumelor populare, „gheoratul” și măcinatul porumbului, hrănirea animalelor, mulsul vacilor, prepararea untului de casă, scoaterea cartofilor, cositul etc. Ca la orice șezătoare, n-au lipsit bucatele tradiționale, siropurile preparate în casă, dansul, portul și cântecul popular. La șezătoare au participat generații diverse.

După acestea, participanții au început pregătirea spectacolului din comunitate: conținutul și structura spectacolului, determinarea resurselor materiale, umane și de timp necesare pentru valorificarea și promovarea tradițiilor, implicarea tinerilor din comunitate. S-au pregătit postere pentru anunțarea spectacolului, pliante pentru informarea și implicarea locuitorilor din comunitate, anunțul de la postul local de televiziune etc. S-au distribuit pliante în timpul campaniei de informare și motivare a tinerilor, apoi s-a pregătit show-ul. Spectacolul s-a intitulat Better together – Mai bine împreună și a fost un real succes, adunând în Căminul cultural din Rusca-Teregova aproximativ 200 de persoane.

Ultima zi a proiectului a cuprins sesiuni referitoare la prezentarea structurii DVD-ului de bune practici, promovarea proiectului și a rezultatelor lui, Certificatele Youthpass și procesul de învățare de la acest schimb, activitățile de follow up., evaluarea schimbului, ceremonia de înmânare a Certificatelor Youthpass.

La seara teregoveană au participat tinerii de la schimb și cei din comună implicați în activitățile noastre, aceasta fiind un bun prilej de cunoaștere profundă a tradițiilor și obiceiurilor locale.

După schimb, în fiecare comunitate parteneră a fost organizată câte o activitate de informare și transfer de cunoștinţe despre proiect, însumând peste 400 de beneficiari. Astfel, tinerii din Slovacia și Turcia au prezentat proiectul și rezultatele lui în școli, iar cei din Italia au organizat workshopuri, tinerii din Cehia au realizat un DVD care a fost distribuit în mass-media, iar cei din Estonia au realizat un articol pe care l-au sharuit pe rețelele de socializare. Tinerii din România au organizat seminarii de transfer la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova, la care au participat peste 250 de tineri. Liceul din localitate, beneficiar al unui proiect de mobilitate Erasmus+ în Letonia, asociația noastră, elevii și tinerii au organizat în zilele de 9 și 10 octombrie 2017 seminarii, ateliere și spectacole inspirate de proiectele Erasmus+ implementate. Beneficiari ai acestor activități au fost și tinerii participanți la proiectul Erasmus+ „Teatru pentru tinerii din mediul rural”, pe parcursul vizitelor realizate în comunitate. Pentru sustenabilitatea proiectului, tradițiile satului vor fi valorificate și promovate în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Ghiță Copăceanu – Moșu”, care va avea loc la Teregova, în ziua de 9 decembrie 2017, prin comunicările referitoare la „Promovarea patrimoniului cultural local prin activitățile școlare și extrașcolare” și expozițiile de artă populară, dar și prin secvențele folclorice prezentate de ansamblurile teregovene și de cele invitate, din țară și străinătate.

Informaţii permanente despre proiect și despre rezultatele lui au fost promovate prin intermediul ziarului „7 zile”, prin articolele publicate de partenerii noştri, prin paginile de internet ale Asociaţiei „Educaţie pentru comunitate” (www.educom.ro ) şi ale partenerilor, pe Facebook (https://www.facebook.com/groups/126595464599720/?ref=bookmarks) și pe alte rețele de socializare.

Tinerii au învățat și despre tradițiile țărilor partenere, despre modalități diverse de cercetare, valorificare și promovare a moștenirilor culturale, de a lucra împreună pentru investigarea potențialului neexplorat, de a găsi multiple forme de valorificare a materialului obținut, de a promova acest potențial într-un spectacol intercultural și pe un DVD.

Impactul proiectului asupra participanților a fost exprimat chiar de către aceștia:

  • Mihkel Kotkas: „Câmpul de promovare a tradițiilor și menținerea lor în viață este ceva în care ar trebui să se implice fiecare individ dintr-o națiune, pornind de la nivel personal. Așa că voi începe să acord mai multă atenție tradițiilor, păstrându-le în minte și poate să descopăr noi tradiții interesante, în plus față de cele cunoscute”.

  • Kadri Spriit a consemnat: „Au fost utilizate diferite metode. Educație non-formală la nivel superior! În loc de prelegeri lungi, am învățat de la colegii noștri despre tradițiile și cultura din țările lor de origine, despre experiența pe care au avut-o și, bineînțeles, despre sinele lor personal. Diverse jocuri energizante și de team building ne-au unit ca grup și ne-au făcut mai aproape decât mi-aș fi închipuit. O adevărată infuzie de emoții pozitive!”.

  • Andreas Hein – „Este o minunată ocazie de a te dezvolta, de a câștiga cunoștințe, de a întâlni oameni foarte diferiţi, de a-ți exersa engleza… Este o oportunitate perfectă de a lucra cu aceşti tipi! Puteți face contacte internaționale de lungă durată. Iar emoția pe care o veți obține, după ce v-ați împărtășit informații/gânduri cu alții… este uimitoare. Toți în acest proiect au fost minunați, foarte prietenoși și de ajutor… Nu mi-am putut imagina o modalitate mai bună de a petrece două săptămâni de vară”. Tot el a concluzionat ceea ce a învățat: „1) Nu mi-e teamă să mai vorbesc în limba engleză; 2) Am aflat că multe culturi sunt foarte asemănătoare; 3) Am câștigat o mulțime de cunoștințe despre tradițiile din diferite țări; 4) Am învățat cum să lucrez în grup; 5) Am învățat cum să conduc un grup; 6) Am învățat cum sarcinile diferite ne-au ajutat să ne relaxăm și să ne cunoaștem mai bine”.

  • Sander Mölder: „Cele mai mari momente ale mele de învățare au fost atelierele și jocurile de energizare. Voiam să știu mai multe despre mine… Acest proiect m-a motivat să-mi asum responsabilitatea – în acest caz am multe idei în mintea mea, pe care aș vrea să le inițiez (nu am avut curajul să o fac înainte). Mi-a plăcut foarte mult proiectul și am învățat foarte mult de acolo. Prin urmare, aș dori să particip și să lucrez în continuare cu Erasmus+!”.

Prin dezvoltarea de atitudini, competențe, abilități și îmbogățirea cunoștințelor, participanții au devenit voluntari activi, implicați în activitățile cu tinerii din comunitatea locală din care provin, contribuind la sensibilizarea altor tineri de a se implica în comunitate ca cetățeni activi și responsabili. Cu toții au realizat că păstrarea tradițiilor este o datorie patriotică, dar și un bun prilej de afirmare personală a tinerilor, de incluziune, după capacitatea lor de se informa, selecta, crea, lucra în echipă, de a se manifesta artistic sau de a realiza produse motivante de promovare, de a continua acest proces pentru sustenabilitatea acestui proiect și pentru inițierea altora.

Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Noi trebuie să avem veșnicia în inimă, căci nu doar veșnicia s-a născut aici, ci și timpul, libertatea, umanitatea….

Nistor IORGA,

Președintele Asociației „Educație pentru comunitate” Teregova