Dialog cu Grigore Şteţco, membru al Ligii Pensionarilor Caraş-Severin, Filiala Oţelu Roşu


Nicăieri în Europa civilizată, raportul între pensia minimă şi cea maximă nu este de 1:100, aşa cum este în România”

Domnule Şteţco, citindu-vă articolele pe care le-am publicat în ziarul „7 zile”, am senzaţia că aveţi o permanentă stare de nemulţumire…

Nu fac parte din categoria celor care se nasc şi mor nemulţumiţi, dar ce se întâmplă în România ultimilor ani mă face să fiu profund nemulţumit.

Haideţi să vedem punctual ce anume vă nemulţumeşte atât de tare…

Să începem cu haosul din sistemul public de pensii. Un haos creat premeditat de clasa politică, indiferent de partidele care s-au aflat la guvernare, pentru a face din pensionari o masă de manevră, numai bună de folosit în campaniile electorale. Cred că e edificator faptul că, nicăieri în Europa civilizată, raportul între pensia minimă şi cea maximă nu este de 1:100, aşa cum este în România. Să vă dau şi câteva exemple… În Germania, raportul este de 1:4, în Franţa 1:5, iar la noi, aşa cum am mai spus, este un neverosimil 1:100, ceea ce face ca, în timp ce pentru majoritatea pensionarilor viaţa să devină un calvar, alţii să ducă o viaţă de huzur. Nu m-ar deranja dacă pensiile de sute de milioane de lei vechi s-ar plăti din buzunarul politicienilor, dar ele se plătesc din bugetul de pensii şi aşa s-a ajuns ca 17 la sută dintre pensionarii acestei ţări să consume peste 65 la sută din bugetul de pensii, şi aici mă refer la pensiile speciale.

Şi credeţi că există soluţii pentru ieşirea din această situaţie?

Da, sunt soluţii, şi când spun acest lucru mă gândesc la acel proiect de reformă a Legii Pensiilor, făcut de experţii străini, la solicitarea Băncii Mondiale, proiect de o simplitate şi un bun-simţ atât de evidente, încât se vedea de la o poştă că nu erau ingerinţe politice acolo… Sunt sigur însă că acel proiect a fost aruncat la coşul de gunoi. Spicuiesc din memorie ce prevedea el: plafonarea pensiei maxime la nivelul salariului mediu brut pe ţară, adică aproximativ 2.500 de lei, neimpozitarea pensiilor, scoaterea din bugetul de pensii a celor 27 de prestaţii sociale, multe din ele pomeni electorale, pensiile să fie plătite în funcţie de contributivitate şi orice alt fel de indemnizaţie să fie plătită de la Bugetul de Stat, şi nu prin Casele centrale şi judeţene de pensii.

Dacă tot e să vă vărsaţi of-ul, spuneţi-ne, ce altceva vă mai nemulţumeşte?

Văd cu groază cum românii cu venituri mici şi medii, şi nu mă gândesc numai la pensionari, aproape că nu se mai pot apropia de comutatoarele de gaz şi de curent, într-atât sunt de exagerate tarifele la aceste utilităţi. Mă gândesc ce fel depoliticieni sunt cei care au semnat acel calendar, criminal, aş putea zice, cu privire la alinierea tarifelor la cele practicate în Uniunea Europeană, în timp ce veniturile românilor au rămas cele din lumea a treia, ele crescând doar teoretic, pe hârtie. Aceşti politicieni ar trebui acuzaţi de genocid. Eu nu acuz companiile transnaţionale, care au venit în România să facă profit – şi fac un profit uriaş –, numai că acest profit este făcut din buzunarele românilor care nu au altă vină decât că s-au născut în această ţară şi au avut ghinionul ca oamenii pe care i-au ales să nu se gândească decât la propriile lor interese şi la ale acoliţilor lor. Am vizitat zilele trecute o bătrână imobilizată la pat, care nu-şi putea plăti factura la curent deoarece era aproape egală cu pensia ei de 350 de lei. Citind cu atenţie ce scria acolo, mi-am dat seama că nu înţeleg mare lucru din înşiruirea aceea de cifre, şi de altfel însuşi ministrul Energiei recunoaştea într-o seară la televizor că nu înţelege nimic din acea şmecherie, numită impropriu factură de consum la curentul electric, dar prin ea, aşa, peste noapte, acea bătrânică a devenit mare investitor strategic în industria eoliană. Până la urmă, tot am înţeles eu ceva, şi anume că nişte şmecheri din Occident, mână în mână cu şmecherii noştri autohtoni, s-au pus serios pe furat, şi mă refer aici la recentul „Caz Enel”…

– O concluzie, domnule Şteţco?

– Mă gândesc tot la pensionari şi le transmit pe această cale să fie atenţi cui îşi dau votul duminică, 16 noiembrie…

Bogdan NAUM