După 21 de ani, 21 Decembrie


Ceremonia prilejuită de împlinirea a 21 de ani de la izbucnirea mişcărilor populare la Caransebeş, din 21 decembrie 1989, a început, aşa cum era şi firesc, cu un moment de reculegere, ţinut de membrii Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie `89 (A.L.R.D. `89), ai Asociaţiei Răniţilor, precum şi de alţi zeci de participanţi întruniţi în sala de şedinţe a Primăriei. În cuvântul său, primarul Ion Marcel Vela a făcut apel la unitate, în momente în care, din diferite motive, românii nu reuşesc să găsească o cale spre armonie. „Constatăm în fiecare an că membrii asociaţiei se împuţinează. De curând a plecat dintre noi Constantin Şovre, cel care a ocupat funcţia de secretar al asociaţiei. Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit, ar trebui să ne determine la unitate, la armonie între membrii asociaţiei, dezbinaţi de probleme – de la cele financiare, la cele generate de criză şi de la tot ce înseamnă existenţă”, a mai spus primarul. Vela a mai precizat că, în acest an, A.L.R.D. `89 a repurtat şi o victorie: celor doi membri ai ei, cei care în zilele de 15-16 decembrie 1989 au tipărit manifeste şi care au fost puşi sub acuzare şi au fost condamnaţi, le-au fost recunoscute meritele şi au intrat în posesia „Certificatului de luptător remarcat prin fapte deosebite”. E vorba despre Pompiliu Mateescu şi Aurel Păsat. „Am reuşit, după atâta amar de vreme, să ne fie recunoscute şi apreciate faptele, dar pentru asta a fost nevoie de mai mult de patru ani de procese”, ne-a declarat Pompiliu Mateescu.

Acelaşi apel la unitate a fost adresat mulţimii şi de alţi revoluţionari, unii dintre ei propunând chiar ca cele două asociaţii să se unifice, să mobilizeze populaţia să ia atitudine. La rândul lui, profesorul Costel Balint, care a fost arestat în timpul evenimentelor din oraşul de pe Bega, membru al Asociaţiei Revoluţionarilor din Timişoara, a precizat că azi cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima sentimentele sale. „Totuşi, vreau să vă spun că eu cred în viitorul oraşului dumneavoastră şi promit să ajungeţi în posesia titlului de <<Oraş martir>>”, a mai precizat Balint.

Una dintre intervenţii i-a aparţinut lui Vasile Sanda, care, în data de 16 decembrie 1989, a fost unul dintre primii caransebeşeni arestaţi. „Mulţumesc celor care au avut atunci curajul să ceară eliberarea noastră. Fără ajutorul lor, n-am mai fi trăit evenimentele de după căderea regimului comunist şi, poate, azi nici n-am mai fi fost aici”, a spus Vasile Sanda.

După întâlnire, toţi participanţii au depus coroane de flori la monumentul închinat eroilor care au avut curajul să înfrunte regimul totalitar, de unde participanţii s-au deplasat pe strada Nicolae Bălcescu, în locul unde, în urmă cu 21 de ani, s-au tras primele gloanţe din spatele porţii sediului fostei Miliţii. Aici a fost oficiat un Te Deum de către un sobor de preoţi condus de pr. Liviu-Mihai Drăgan, protopopul Caransebeşului, şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori. Manifestarea s-a încheiat cu o masă de pomenire în memoria tuturor celor care s-au implicat în victoria Revoluţiei.

Carmen SENCO