Caransebeşul a luat Lumina Sfântă de la Bethleem


Sala Hotelului GeASII din Caransebeş a găzduit marţi, 21 decembrie, un eveniment cultural-spiritual deosebit, la care au participat câteva sute de spectatori. Cu această ocazie, în municipiul de pe Timiş şi Sebeş a fost adusă, pentru al doilea an consecutiv, o candelă ce purta Lumina Sfântă de la Bethleem. Conform tradiţiei, candela a fost purtată de doi copii, întâmpinaţi în sală pe acordurile colindului „O, ce veste minunată!”. „Şi în acest an am răspuns invitaţiei de a participa la primirea în Cetatea Caransebeşului a Sfintei Lumini aduse din Cetatea lui David, Bethleem, eveniment desfăşurat, de această dată, în cinstea Naşterii Domnului. Acum este vremea să ne aprindem candela sufletului din Lumina lui Hristos, e vremea colindelor şi a bunelor-vestiri”, a precizat în cuvântul său P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului. La rândul lui, primarul Ion Marcel Vela a ţinut să amintească asistenţei despre importanţa momentului. „În preajma Sărbătorilor, trebuie să fim mai optimişti, mai înţelegători, să privim cu dragoste spre semeni, chiar dacă în acest an am trecut prin clipe mai dificile din punct de vedere administrativ şi economic”, a mai spus primarul municipiului.

Seara a continuat cu un concert extraordinar susţinut de Filarmonica „Banatul” din Timişoara, avându-l ca dirijor pe maestrul Gheorghe Costin şi ca solistă pe soprana Diana Pap. Fascinat, publicul a sorbit fiecare acord al ariilor interpretate. A fost vorba de fragmente din operele lui Georges Bizet, Johan Strauss şi Wolfgang Amadeus Mozart, care au electrizat sala. „Mulţumim Simonei Simionescu, reprezentatnta Fundaţiei Academice Române din Timişoara, care a făcut posibil acest concert extraordinar în municipiul nostru, pentru al treilea an consecutiv”, a precizat Ionel Goagă, preşedintele Club Rotary Caransebeş.

Cu acelaşi prilej, au fost premiaţi 20 de elevi cu rezultate bune la învăţătură şi purtare, care provin din familii cu probleme financiare. Fiecare dintre tineri a primit din partea Clubului Rotary câte 500 de lei. De asemenea, organizaţia filantropică şi-a mărit numărul de membri cu încă patru persoane. Noii ,,rotaryeni” sunt Renee Andronache şi Vasile Megan din Caransebeş, precum şi Letiţia Herghelegiu şi Vivina Stîrj din Reşiţa. De asemenea, grupul coral al preoţilor de la Catedrala „Sfântul Gheorghe” şi de la Catedrala „Învierea Domnului” a susţinut un recital de colinde.

În încheierea manifestării, primarul Ion Marcel Vela a anunţat că, în 2011, la Caransebeş vor fi organizate alte trei concerte de muzică clasică. Primul, în data de 30 aprilie, când în oraşul de pe Timiş şi Sebeş va avea loc Ruga, un alt concert în luna septembrie, la „Sărbătorile Cetăţii”, şi ultimul, în preajma Crăciunului, concert ce va avea loc în Catedrala Episcopală.

Carmen SENCO