Prinos de rugăciune şi recunoştinţă


În Duminica dinaintea Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ilie Tesviteanul”, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La Sfânta Liturghie au participat şi membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Caransebeşului, reuniţi în şedinţă festivă. La final, Preasfinţia Sa a acordat tuturor ctitorilor şi binefăcătorilor care au contribuit la construirea Catedralei chiriarhale Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” – clasa I şi clasa a II-a pentru mireni, precum şi Diploma de onoare „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”. Printre ctitorii Catedralei, P.S.S. Lucian a mulţumit membrilor conducerii actuale a judeţului, primarului municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, consilierilor judeţeni, consilierilor locali, precum şi unor familii, care, de-a lungul timpului, prin donaţiile lor, au contribuit la înălţarea lăcaşului de cult.

Înainte de înmânarea distincţiilor, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, în finalul căruia a spus: „Am dorit în mod deosebit ca în această zi de duminică, înaintea praznicului Naşterii Domnului, să exprimăm recunoştinţa Bisericii pentru ctitorii şi binefăcătorii Catedralei Episcopale, care în acest an s-a târnosit. În primul rând, am rostit rugăciuni de mulţumire în cadrul Sfintei Liturghii, dar am dorit ca în mod solemn să evidenţiem pe toţi cei din marea familie a ctitorilor Catedralei Episcopale. Aşadar, iubiţi ctitori, primiţi din partea Bisericii noastre locale aceste distincţii eparhiale, ca semn al dragostei noastre părinteşti, dar şi frăţeşti”.

După Sfânta Liturghie a avut loc „Alaiul colindătorilor”, la care au luat parte grupuri de colindători din parohiile Protopopiatului Caransebeş, însoţiţi de preoţii lor, care au colindat la acest moment festiv. Toţi colindătorii au primit daruri din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, precum şi invitaţia de a participa la spectacolul „Crăciunul pentru fiecare suflet.”

De asemenea, în aceeaşi zi a avut loc şi binecuvântarea statuii Episcopului Miron Cristea, care a păstorit la Caransebeş între anii 1910-1919. Aceasta este singura statuie care îl reprezintă pe Episcopul Miron Cristea şi este aşezată în Centrul civic al municipiului Caransebeş, pe axa Catedralei Episcopale.

Binecuvântarea statuii Episcopului Miron Cristea face parte din manifestările dedicate Anului omagial Miron Cristea în Episcopia Caransebeşului, centenarul instalării primului Patriarh ca Episcop al Caransebeşului.

În cadrul manifestărilor acestei zile au mai luat cuvântul reprezentanţi ai administraţiei locale şi părinţi consilieri din administraţia eparhială, care au adresat mulţumiri Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian pentru osteneala neobosită care nutreşte roade bogate în Eparhia Caransebeşului.

Atât la Sfânta Liturghie, cât şi la celelalte manifestări, au participat un număr mare de credincioşi, care au împărtăşit bucuria acestei zile.

În încheiere, Administraţia eparhială a oferit la reşedinţa episcopală o recepţie în cinstea acestui eveniment, tuturor membrilor Adunării Eparhiale şi invitaţilor.

Protos. Casian RUŞEŢ