Drumul Slatina Timiş – Văliug, mai un pic…


La mijlocul săptămânii trecute, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, împreună cu cel al constructorului, au efectuat o evaluare a lucrărilor de la Drumul Judeţean 582, care leagă comuna Slatina Timiş de Văliug, trecând prin Brebu Nou, o investiţie din fonduri europene a cărei valoare se ridică la 18 milioane de euro. Cei 36 de kilometri de drum leagă partea de sud a ţării, prin Drumul European 70, de patrulaterul turistic Gărâna – Trei Ape – Semenic – Crivaia, scurtând considerabil accesul spre ariile naturale ale judeţului.

„Această lucrare, derulată prin Programul Operaţional Regional, a fost începută anul trecut, în primăvară, traseul fiind mai mult o vale a unor torente. Acum, când e aproape de a fi finalizată, se vede, e un drum modernizat, pe care urmează să se toarne stratul de uzură. Există câteva porţiuni, de circa 200 de metri, în care soluţia tehnică a venit abia zilele trecute, dar vom termina şi această porţiune foarte scurtă. În realitate, sunt 36 de km de la Văliug până la Slatina Timiş. E unul din drumurile care, în Caraş-Severin, au fost întotdeauna o ţintă de nerealizat. Au mai fost asemenea porţiuni, pe Muntele Mic, la Cornereva, care nu puteau fi făcute nici în regimul trecut, nici în ultimii 15 ani. Începând din 2000, iată, Consiliul judeţean a reuşit să facă aceste drumuri, investiţiile ridicându-se la aproape 100 de milioane de euro. Importanţa acestui drum este evidentă: pune în valoare zona turistică a Semenicului, zona subalpină, pune în valoare Semenicul, din această perspectivă, nu dinspre Reşiţa, care este o vale relativ închisă, ci de aici, de unde perspectiva este mult mai amplă”, a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Sorin Frunzăverde a vorbit şi despre traficul greu, derulat deja aici, deşi drumul nu e complet gata, arătând că în viitoarea şedinţă a Consiliului judeţean va avea o expunere pe această temă. El a arătat că nu este normal ca exploatările forestiere să distrugă reţeaua de drumuri în care s-au investit foarte mulţi bani şi multă muncă. Sorin Frunzăverde a adăugat că fiecare gestionar de la Romsilva are obligaţia să urmărească modul în care se încarcă masa lemnoasă care e transportată ulterior pe aceste drumuri.

Administratorul societăţii de construcţii, Victor Marinescu, a declarat că lucrările ar fi fost mult mai avansate, dacă n-ar fi plouat atât de mult, dar speră ca, totuşi, la sfârşitul lunii noiembrie, să se facă recepţia la acest drum. „Trebuie să susţinem malurile unde terenul nu are o conformaţie stabilă. Am pus 20.000 de metri pătraţi de plasă care stabilizează terenul, mai avem aproximativ doi kilometri de ziduri de sprijin… A fost un an foarte greu pentru construcţii, cu multe ploi, dar încercăm să ne încadrăm în perioada de execuţie. Avem, practic, 30 de kilometri de parapet greu şi semigreu, şi mai avem nevoie cam de două săptămâni de vreme bună, pentru a turna ultimul strat, cel de uzură, după care urmează marcajele, bornele kilometrice şi semnele de circulaţie”, a mai spus Marinescu.

Sonia BERGER