Doru-Dinu Glăvan, omul din spatele numelui


Un om, un nume

Doru-Dinu Glăvan, omul din spatele numelui

De Doru-Dinu Glăvan e greu să nu fi auzit. Numele lui le este cunoscut atât locuitorilor din Banat, dar şi românilor din ţară sau de peste hotare, el fiind purtat, ani de-a rândul, pe undele Radioului. Dar să vedem cine este omul Doru-Dinu Glăvan… A venit pe această lume într-una din zilele anului 1946, la Timişoara. Absolvent al Liceului seral din Reşiţa, deoarece, din motive politice, nu i s-a permis să urmeze cursurile liceului la zi şi cursurile Facultăţilor de drept sau jurnalistică. În anul 1960, a început să scrie la ziarele naţionale pentru copii. Din 1964 colaborează în presa locală şi regională, ocupându-se în special de domeniul sportiv. A fost secretar de redacţie al unei publicaţii din Reşiţa. A fost apoi metodist la Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport Caraş-Severin. Între anii 1958-1963, a practicat atletismul de performanţă şi schiul la Clubul Sportiv Şcolar Reşiţa. A jucat handbal, baschet şi volei. Şi-ar fi dorit să susţină probele practice ale Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, dar numeroasele accidentări l-au oprit. S-a dedicat statisticii sportive, devenind comentator al concursurilor desfăşurate în săli şi pe stadioane. În 1965, a devenit corespondent al ziarului „Sportul popular” (ulterior „Gazeta Sporturilor”). Pasiunea pentru Radio s-a născut odată cu cea pentru sport. Astfel, îmbinându-le pe amândouă, a devenit cronicar sportiv al Postului naţional de Radio şi în presa scrisă. Din 1996, a condus Postul public Radio Reşiţa, care aparţinea de Societatea Română de Radiodifuziune. Datorită lui Doru-Dinu Glăvan, acesta a devenit unul dintre posturile regionale cele mai cunoscute, atât prin lărgirea ariei de difuzare, făcându-şi un crez din a se adresa tuturor românilor spre care puteau pătrunde undele hertziene de 105,6 MHz, cât şi prin dezvoltarea diversificată şi calitativă a grilei postului. În cursul celor peste 10 ani de activitate a Postului de radio de la Reşiţa, acesta a adunat zeci de distincţii, premii şi diplome, colective şi personale ale slujitorilor postului, iar Doru-Dinu Glăvan a ajuns pe cele mai îndepărtate meridiane, făcându-şi auzită vocea prin care comunica şi comenta diverse evenimente cultural-sportive. S-a specializat în atletism, nataţie, gimnastică, tenis, box şi fotbal, însă era şi un bun cunoscător al sporturilor de iarnă. A fost trimis special al Postului de Radio Bucureşti, şi apoi Reşiţa, şi al „Gazetei Sporturilor”, transmiţând de la diverse competiţii – Jocurile Balcanice, Campionatele şi Cupele mondiale de atletism, nataţie şi gimnastică, desfăşurate în Europa, America, Asia şi Australia, precum şi de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.

În 22 august 1995, Tribunalul Caraş-Severin a consfinţit înfiinţarea Fundaţiei Radio Caraş-Severin, din iniţiativa lui Sorin Frunzăverde, preşedintele, pe atunci, al Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, şi a lui Doru-Dinu Glăvan, redactor al Societăţii Române de Radiodifuziune. Acest demers a condus la înjghebarea unui colectiv selecţionat de Doru-Dinu Glăvan, care, urmând o pregătire asiduă de specialitate, avea să constituie nucleul tehnic şi redacţional pentru ceea ce avea să devină Radio Reşiţa. La 15 septembrie 2005, prin Autoritatea Convenţiei Uniunii Culturale a SUA, redactorului-şef al Studioului Regional de Radio Reşiţa, Doru-Dinu Glăvan, i-a fost acordat „Premiul Internaţional pentru Pace”, pe anul 2005. Distincţia i-a fost atribuită pentru rezultate remarcabile în întreaga activitate depusă în slujba societăţii. Premiul reprezintă o recunoaştere internaţională a meritelor privind consolidarea democraţiei în societate. La 21 iulie 2007, la Uzdin, în Voivodina – Serbia, lui Doru-Dinu Glăvan, redactor-şef al Studioului Regional Radio Reşiţa, i-a fost decernat titlul de „Cetăţean de onoare” al acestei localităţi, „în semn de profundă recunoştinţă pentru colaborarea prietenoasă şi benefică întru slujirea limbii, spiritului şi a unirii cugetului umanist şi românesc şi pentru merite deosebite în promovarea valorilor localităţii Uzdin”. În aceeaşi zi, Societatea Literar-Artistică „Tibiscus” i-a acordat lui Doru-Dinu Glăvan distincţia culturală „Gheorghe Bulic”, „în semn de profundă recunoştinţă pentru contribuţia la păstrarea şi afirmarea identităţii cultural-naţionale a românilor din Serbia”. După 16 ani de excelentă organizare şi coordonare a Studioului Regional Radio Reşiţa, muncă începută de reputatul jurnalist chiar de la înfiinţarea acestuia, Doru-Dinu Glăvan s-a retras din funcţia de conducere a Postului. Cariera sa de jurnalist se întinde pe o perioadă de 44 de ani în slujba Postului public de radio, la care se adaugă încă 6 ani la Radio Timişoara. Să mai spunem că, în prezent, Doru-Dinu Glavan este preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Este greu să te desparţi de această meserie extraordinar de frumoasă, pe care am purtat-o cu onestitate şi decenţă şi am primit înapoi, prin intermediul Radioului public, o binemeritată recunoştinţă din partea ascultătorilor”, a mărturisit Doru-Dinu Glăvan. Într-o zi de început de martie, Doru-Dinu Glăvan a transmis un mesaj ascultătorilor cărora le-a fost mereu aproape pe frecvenţa 105,6 FM: „Rămâneţi fideli acestei frecvenţe a inimii, acestui post de radio, să credeţi în cei care vă vorbesc, pentru că vă vor da informaţii corecte, echilibrate, şi vor duce mai departe crezul că o presă cinstită şi corectă este cea care rămâne îndrăgită. Deşi mă pensionez, voi rămâne o persoană activă, permanent cu sufletul şi gândul la Radio”.

N.A.În redactarea acestui articol, am folosit informaţii culese de laMinisterul Tineretului şi Sportului, „Enciclopedia Educaţiei Fizice şi Sportului din România”, vol. II, Ed. Aramis 2002; „Memento. Evenimente şi personalităţi din Banatul istoric”, vol. 1 şi 2, Ed. Banatul Montan, 2010; Sebastian Dragomir, pe site-ul www.radio-reşiţa.ro.

Ştefan ISAC