Doamna cântecului moţesc s-a ridicat la cer…


În noaptea de vineri, 2 martie, spre sâmbătă, cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Tudor s-a stins din viaţă, la numai câteva zile după ce împlinise 71 de ani şi la scurt timp după ce a evoluat într-un spectacol la Caransebeş, în a doua jumătate a lunii februarie, prin care a marcat 50 de ani de cântec. Cel care i-a descoperit trupul neînsufleţit a fost chiar soţul acesteia, Luca Novac. Pentru data de 7 martie, ea avea programat un spectacol similar la la Casa Armatei din Timişoara.

 Trupul neînsufleţit al Mariei Tudor a fost depus la Capela de la Cimitirul din Calea Lipovei, iar duminică a fost dus acasă, la Brad, unde a şi fost înmormântată, potrivit dorinţei acesteia.

Maria Tudor s-a născut în data de 23 februarie 1947, la Săveşti, un cătun din apropierea oraşului Brad, judeţul Hunedoara. A debutat pe scenă încă de la 14 ani, ca prim-solistă a corului Liceului „Avram Iancu” din Brad. Au urmat apoi colaborări cu Ansamblul de cântece şi dansuri din Vaţa de Jos şi cu Ansamblul folcloric al Clubului Muncitoresc din Gura-Barza.

În anul 1965, a reprezentat Clubul „Siderurgistul” din Hunedoara la emisiunea TV „Dialog la distanţă”, câştigând cu brio concursul, fiind apreciată numai cu note de 10. Peste doi ani, în 1967, a reprezentat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, tot judeţul Hunedoara, primind aceleaşi note maxime. În urma acestor succese a fost angajată, prin concurs, solistă vocală la Orchestra de muzică populară „Doina Banatului” din Caransebeş, formaţie de prestigiu în România, dirijată de maestrul Nicolae Perescu, avându-i colegi pe Felician Fărcaşu, Ana Pacatiuş, Florentin Iosif, Dumitru Chepeţan, Valeria Colojoară, Sonia Vlaicovici, Ana Munteanu şi alţii. În scurt timp, cântecele Mariei Tudor „Eu sunt fată de la moţi” şi „Când vii bade de la Deva” au cucerit inimile iubitorilor de folclor, devenind adevărate piese de rezistenţă. Aceste melodii, precum şi turneele efectuate în ţară au făcut ca Maria Tudor să fie invitată pentru imprimări la Casa de discuri „Electrecord”, avându-l la pupitru pe valorosul dirijor George Vancu. A colaborat permanent cu Studiourile de Radio din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Reşiţa.

În 1994, din iniţiativa Mariei Tudor, la Brad s-a organizat prima ediţie a Festivalului „Felician Fărcaşu”.

Ştefan ISAC

Foto: Doru BĂLĂŞOIU