Castrul de la Tibiscum şi-a deschis porţile de bunăvoie


Duminică, 27 iulie, în Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum, cel mai important parc arheologic din Banat, s-a desfăşurat cea de a doua ediţie a manifestării intitulate „Ziua porţilor deschise pe Şantierul Arheologic Tibiscum – Jupa”.

Ca şi anul trecut, şi de această dată, organizatorii – Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Universitatea de Vest Timişoara – au deschis porţile sitului şi au prezentat vizitatorilor cercetările efectuate de colectivul de nouă membri, conduşi de directorul Muzeului din municipiu, dr. Adrian Ardeţ, colectiv care reprezintă legătura pe care această instituţie o are cu Universitatea de Vest din Timişoara. „Împreună cu colegii noştri, avem deschise în această vară trei zone unde investigăm. La nord de castrul roman, unul dintre colegii mei de la Timişoara a descoperit o clădire deosebit de mare şi aşteptăm rezultatele. În cealaltă secţiune, colega Doina Benea, împreună cu Simona Regep intenţionează să cerceteze zona legată de viaţa cotidiană a soldatului, în castrul de la Tibiscum. Ele au descoperit urmele unor barăci şi, în această vară, vor să tragă concluziile cercetărilor din anii precedenţi. Lavinia Grumeza, Dimitrie Negrei şi Lucia-Carmen Ardeţ, de la Muzeul caransebeşean, au deschis cercetarea în zona municipiului, unde intenţionează să pună în valoare o nouă clădire romană, pe care au descoperit-o în urmă cu câţiva ani, dar săpăturile se vor extinde, pentru a surprinde elementele arhitectonice din cadrul acestei construcţii”, a spus dr. Adrian Ardeţ.

După ce vizitatorii din Caransebeş, dar şi din localităţile din jur, au putut vedea exponatele şi au asistat la demonstraţiile practice efectuate de colectivul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, ei au urmărit un spectacol de muzică şi dansuri populare susţinut de Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, coregraf Simion Dragalina, delectându-se cu tradiţionalii Mici de Deva comercializaţi în incinta Rezervaţiei Arheologice Tibiscum.

Mădălina DOMAN