Cultură în nocturnă la muzeul caransebeşean


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, împreună cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, va organiza sâmbătă, 19 mai, cea de a XIV-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Acţiunea a fost iniţiată de Ministerul Culturii din Franţa, instituţia caransebeşeană de cultură participând încă din primul an la acest adevărat eveniment, manifestarea fiind preluată apoi de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, la care muzeul caransebeşean este membru fondator.

Muzeul din Caransebeş şi-a propus ca, anul acesta, să deschidă Noaptea Muzeelor la ora 18, cu o serie de expoziţii pe care le găzduim în sediul central din municipiu, o parte dintre acestea aflate la etaj, respectiv cea de artă contemporană „Reflexe în timp”, apoi o expoziţie pe care am vernisat-o în luna februarie, aparţinând Ioanei Stepanov, care a făcut o donaţie instituţiei noastre, «Ceramica, între util şi artă», iar expoziţia noastră permanentă, pe lângă descoperirile arheologice din ultimii ani de la Tibiscum, Balta Sărată, Băile Herculane, Zăvoi şi Petroşniţa, va prezenta şi o serie de obiecte de o deosebită valoare, din patrimoniul nostru, reprezentând etnografia judeţului Caraş-Severin”, a spus managerul muzeului, Adrian Ardeţ, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 15 mai, la sediul instituţiei.

Tot de la ora 18, la Muzeul Memorial „Constantin Daicoviciu”, din comuna care poartă numele marelui istoric cărăşean, copiii vor putea vizita exponatele de aici, a mai spus Adrian Ardeţ, iar la Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum, tot de la ora 18, publicul va putea admira expoziţia în aer liber a Parcului arheologic, iar de la ora 21 vor avea loc proiecţii de filme, dedicate, în cea mai mare parte, copiilor.

La muzeu, la Caransebeş, avem plăcutul prilej de a găzdui elevii de la Şcoala de Arte şi Meserii «Ion Românu» din Reşiţa. Astfel, de la ora 18, va avea loc un spectacol muzical susţinut de grupurile «Andante», coordonat de prof. Mariana Dobre, şi «Strings», pregătit de prof. Dumitru Boru. Sunt evenimente importante şi m-aş bucura ca, la fel ca în fiecare an, cetăţenii şi elevii să ne treacă pragul”, a mai spus Adrian Ardeţ.

Mădălina DOMAN