Programul educațional R.I.S.C. continuă


Proiectul educațional de sprijin „Responsabilitate. Implicare. Comunitate. Școală” nu a avut vacanță. În luna iulie, elevi din clasele a VIII-a din cadrul mai multor unități de învățământ din Caransebeș au fost în tabăra „RISC și aventură”, ca recompensă a rezultatelor bune și chiar foarte bune obţinute la examenul de evaluare națională, elevii de clasa a V-a și a VI-a au participat la Școala de Vară, în cadrul căreia au avut parte de activități nonformale de cunoaștere și autocunoaștere prin joc, activități de ecologizare în Parcul de agrement Teiuș, alături de elevii mai mari din Clubul Impact Vox, care le-au fost celor mici „Big Brother” pe parcursul anului școlar trecut, iar elevii de clasa a VII-a au beneficiat de activitate de jobshadowing şi au vizitat societatea TMD Friction Caransebeș, finanțatorul proiectului.

În Şcoala de Vară, Blanca a spus că o încearcă un sentiment interesant știindu-se model pozitiv pentru elevii care nu sunt cu mult mai mici decât ea: „Am descoperit la elevii cărora le suntem «big brothers» calități deosebite și dorința de schimbare. Am rămas plăcut surprinși după activitatea de ecologizare organizată în programul de sprijin. Fiecare a avut inițiativa, au fost ascultători și nu s-au oprit până nu am ecologizat zona. Pot spune ca această experiență este una unică, fiindcă nu de multe ori ai șansa ca ceilalți să te asculte și să te sprijine totodată. Recomand tuturor elevilor de liceu să se implice în astfel de activități, să se deschidă în fața copiilor și să îi îndrume spre un drum bun în viață”.

Marina, „big sister” cu vechime, nu poate descrie emoția pe care o simte atunci când își petrece timpul cu elevii înscriși în program și va continua această experiență, deoarece știe că prezența ei este un fel de „punte” între viața lor de gimnaziu și cea de liceu, spre care aceștia se îndreaptă. „E o experiență deosebită când știi ca ai putut ajuta un coleg mai mic care chiar are nevoie de îndrumare, nu doar de la domnii profesori din program. Primim zilnic un altfel de zâmbete și faptul că ne respectăm reciproc îi ajută în dezvoltarea personală, capătă încredere în ei și, mai mult decât orice, încrederea în sine îi ajută în activitatea școlară”.

Proiectul R.I.S.C. va continua și în acest an școlar. Cu sprijinul TMD FRICTION, 80 de copii din clasele V-VIII vor beneficia de sprijin suplimentar la materiile principale – română și matematică, de ajutor din partea elevilor mai mari în efectuarea temelor, dar și de o masă caldă și alte activităţi educative nonformale. Ca și anul trecut, Organizația pentru Strategii și Programe de Dezvoltare Caransebeş este structura care implementează acest program: președinte Mariana Ionescu, manager de proiect Emanuela Budimir, profesori de matematică – Antoanela Buzescu, Nuțu Jurj, profesori limba română – Sorina Jurj, Ana Paica, psiholog Cornelia Mateescu, animator socio-cultural Mihaela Pral. Asociația Femeilor Ortodoxe va oferi și în acest an spațiul necesar desfășurării activităților de învățare, iar Protopopiatul Ortodox Român Caransebeș va asigura masa de prânz pentru elevii beneficiari.

La începutul acestui nou an școlar, vrem să le urăm tuturor elevilor mult spor la învățătură și rezultate foarte bune. Elevilor de clasa a VIII-a, alături de care suntem de trei ani deja, le dorim putere de muncă și, la finalul anului, să absolve cu bine primul examen din viața lor. De asemenea, dorim să mulțumim tuturor celor care ne sunt alături și sperăm să avem un an școlar spornic și efficient”, le urează elevilor din program managerul de proiect, Emanuela Budimir.

Bianca METEŞ