Cu mâinile în sân


Sunt momente în care simt că pur şi simplu mi se pune un nod în gât. Înghit greu, în cerul gurii simt un gust sălciu şi în coşul pieptului o căldură care îmi topeşte toată încrâncenarea cu care mă opun ca să nu intru în starea aceea aflată la limita lăcrimării. Înghit de câteva ori forţat, dacă e cineva prin preajmă îmi fac de lucru ca să-mi feresc privirea, tac ca să nu se observe că-mi tremură vocea şi în câteva secunde totul e bine. E neobişnuit şi pentru mine ce mi se întâmplă, fiindcă nu sunt foarte sensibil de felul meu. Sau nu în ultimii ani. Şi-mi zic, atunci, că toate astea nu sunt altceva decât rămăşiţe, nişte resturi de sensibilitate, de emoţii pe care, pe vremuri, îmi permiteam să le simt, fiindcă trăiam, fără discuţie, într-o altă lume decât cea de azi. Iar părerea mea e că n-am făcut altceva decât să mă adaptez din mers, să ţin pasul cu ce se întâmplă în jurul meu, ca să nu rămân de căruţă. Recunosc, nu-mi place ce am ajuns, dar nu am avut de ales dacă am vrut să supravieţuiesc.

Am avut, nu demult, unul din acele momente de slăbiciune de care vorbeam la început. S-a întâmplat în ziua accidentului din Muntenegru, când au murit 18 români şi nu mai ţin minte câţi alţii au fost răniţi. Ceea ce mă îngrijorează, însă, este că emoţiile acelea n-au plecat de la grozăvia întâmplării şi nici de la numărul morţilor, deşi poate că trebuia; nu, ele m-au copleşit în momentul în care am văzut toţi acei medici şi asistente care au venit într-un suflet de acasă fără să-i cheme cineva, atunci când am văzut oameni obişnuiţi de pe şoseaua aceea a morţii coborând din maşini şi încercând să-i ajute pe românii căzuţi în prăpastie, şi mai ales atunci când am auzit că sute de voluntari s-au dus să doneze sânge pentru nişte străini, la urma-urmei.

Poate tocmai fiindcă nu m-am aşteptat la toate astea, emoţia mea să fi fost atât de puternică. Şi, chiar dacă cineva se va revolta pentru ce am să scriu în continuare, îmi asum riscul: ei, bine, sunt absolut sigur că dacă accidentul s-ar fi petrecut oriunde în România, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat. Iertată fie-mi părerea proastă pe care o am despre poporul nostru, şi departe de mine gândul de a arunca cu noroi în el, dar am spus-o conştient de faptul că şi eu sunt român până-n măduva oaselor, şi deci nu sunt străin nici de defectele, nici de calităţile lui. Ştiu doar că, în mod sigur, noi n-am fi reacţionat niciodată aşa cum au făcut-o muntenegrenii.

Noi, cred eu, am fi procedat cu totul altfel. În primul rând am fi dat buluc pe marginea prăpastiei, am fi numărat morţii de sus şi-am fi început să înflorim totul, şi numărul lor şi felul în care s-a întâmplat accidentul, fiindcă aşa ne e felul: avem o înclinaţie bolnăvicioasă spre dramă şi spre senzaţional. Şi mai ales spre a sta cu mâinile în sân. Şi poate că nimic nu ne caracterizează mai bine, ca popor, decât această poziţie. Iar dacă cineva şi-ar fi luat inima-n dinţi şi ar fi coborât, totuşi, în fundul văii, sunt convins că n-ar fi făcut-o decât ca să cotrobăie printre bagaje şi lucrurile împrăştiate în cădere şi să bage câte ceva prin buzunare.

Iar eu la televizor am văzut cu totul altceva: ceea ce am povestit în prima parte. Ceva ce m-a făcut să înţeleg că, până una-alta, nouă nu ne rămâne decât să înghiţim greu şi să simţim în coşul pieptului o căldură care ne topeşte încrâncenarea cu care ne opunem stării aceleia aflate la limita lăcrimării. Pe aceia care mai putem. Iar lor, să ne facă să simţim toate astea.