Primarul din Armeniş, declarat incompatibil de către A.N.I.


La sfârşitul lunii trecute, la un an de la alegerile din iunie 2012, Agenţia Naţională de Integritate anunţa printr-un comunicat că inspectorii săi l-au găsit incompatibil cu funcţia de primar pe edilul comunei Armeniş, Petru Vela, aflat la primul său mandat.

​Petru Vela s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât în perioada deţinerii funcţiei de viceprimar PNL al comunei Armeniş, judeţul Caraş-Severin, în mandatul 2004-2008, a deţinut şi funcţia de administrator al S.C. VELA COMP AUTO S.R.L. (în perioada 17 iunie 2008 – 6 iulie 2012), precum şi calitatea de reprezentant al Asociaţiei Familiale VELA PETRU & ANA ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ (în perioada 17 iunie 2008 – 10 iulie 2012). Totodată, începând cu data de 5 noiembrie 2012, acesta se află a doua oară  în stare de incompatibilitate, întrucât, concomitent cu funcţia de primar  al comunei Armeniş, judeţul Caraş-Severin, de această dată din partea PSD, deţine şi funcţia de reprezentant asociat persoană juridică al AQUAPREST ARMENIŞ S.R.L, societate din subordinea Consiliului Local Armeniş.

Astfel, Petru Vela a încălcat dispoziţiile  art. 87, alin. (1), lit. d), f) şi g) din Legea Nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale […] reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes […] calitatea de comerciant persoană fizică. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”, se arată în comunicatul de presă emis de Agenţia Naţională de Integritate.

​Conform legii, persoana aflată în stare de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

​Dorind să informăm cât mai exact cititorii ziarului nostru cu privire la situaţia existentă la Armeniş, am luat legătura cu Secretarul  Primăriei, Vasile Ghinescu, omul care, teoretic, ar trebui să ştie tot ce mişcă în această instituţie. El însă ne-a declarat că nu poate să ne spună nimic referitor la Comunicatul emis de A.N.I., a pozat în fecioara nevinovată, deoarece susţinea sus şi tare că el nici măcar nu a auzit despre aşa ceva, deşi de la momentul în care Agenţia Naţională de Integritate a făcut publică starea de incompatibilitate a lui Petru Vela trecuseră deja şase zile. Ce este ciudat, este faptul că Secretarul unei autorităţi teritorial-administrative răspunde de legalitatea actelor juridice emise de către  aceasta. Secretarul vizează, conform Legii administraţiei publice locale, toate Hotărârile de Consiliu şi Dispoziţiile emise de către primarul localităţii respective. Dacă în mandatul de viceprimar până în anul 2012, Petru Vela şi-a făcut-o cu mâna lui, păcălind legea, fiind şi administrator de firmă privată, iată că în timpul acestui nou mandat de primar, faptul că a reprezentat oficial şi SC AQUAPREST SRL Armeniş cu viză de legalitate şi largul concurs  al Secretarului comunei, Vasile Ghinescu, pare cel puţin ciudat. Pentru că un primar poate fi oricând un bun agent veterinar, tractorist sau agricultor,  actele administrative  emise şi semnate de primar, indiferent de domeniul lor, revin în obligaţia Secretarului pentru a veghea la legalitatea lor, el fiind cel care le întocmeşte şi semnează înaintea edilului-şef. Ne întrebăm dacă acum mai au încredere consilierii locali şi executivul Primăriei Armeniş că tot ce au semnat până în prezent este conform prevederilor legii şi cum, după o asemenea gafă cu primarul, mai au încredere că Secretarul va  respecta legea în actele administrative viitoare?!

​Aşa cum era firesc, văzând opacitatea Secretarului, pe care unii consilieri locali cu care am reuşit să vorbim îl consideră principalul vinovat de această a doua incompatibilitate, am încercat totuşi să luăm legătura direct cu cel în cauză, respectiv cu Petru Vela, pentru a afla punctul sau de vedere asupra celor exprimate în Comunicatul A.N.I. Contactat telefonic, acesta ne-a spus că ar prefera ca discuţia să se poarte faţă în faţă, lucru pe care l-am acceptat fără nicio reţinere, astfel că întâlnirea a rămas stabilită pentru a doua zi, la Caransebeş. La ora convenită, am venit din Reşiţa special, am luat legătura cu Petru Vela, care ne-a spus că are o întâlnire importantă, după terminarea căreia ne va contacta, telefonic, el. După trei ore bune de aşteptare, l-am sunat noi, însă edilul din Armeniş ne-a repins apelul. După încă o oră, l-am mai sunat pentru ultima oară, dorind să-i comunicăm că din acel moment, dacă chiar are ceva de declarat, să o facă telefonic. Patru ore de aşteptare erau deja prea mult, am considerat noi, dar am mai făcut o încercare. De această dată, telefonul a sunat în gol, după care a intrat căsuţa vocală.

​Ni se pare inexplicabilă atitudinea lui Petru Vela, cu atât mai mult cu cât propunerea de a discuta subiectul faţă în faţă a venit din partea sa, nu dintr-a noastră, care în acel timp puteam face o mulţime de alte lucruri. În  plus, la ora la care probabil noi aşteptam degeaba telefonul său, el se bucura că a înşelat şi buna credinţă a unor jurnalişti, care până acum au crezut sincer în onestitatea sa, dar au constatat pe propria piele că au fost înşelaţi, aşa cum au fost înşelaţi şi liberalii, iar mai târziu pesediştii, care sigur habar nu aveau, nici unii, nici alţii, despre duplicitatea candidatului lor.

În aceste condiţii, find o formă continuată de incompatibilităţi în cele două mandate, prefectul judeţului Caraş-Severin este obligat să ceară încetarea mandatului lui Petru Vela, indiferent de amânările pe care le mai poate duce prin instanţe actualul încă primar, sau evitările şi minciunile copilăreşti pe care le va mai putea aborda în faţa presei şi a cetăţenilor. Suspendare care, până la urmă, o merită cu prisosinţă!

Iar  asta ar însemna că, în viitorul apropiat, în comuna Armeniş vor fi organizate alegeri locale parţiale pentru ocuparea funcţiei de Primar.  

                                                                    Adrian CRÂNGANU