Copiii trag un semnal de alarmă la „Corneliu Baba”


Galeria de Artă „Corneliu Baba” din Caransebeş găzduieşte în această perioadă expoziţia de fotografii şi picture realizate de participanţii la cele trei tabere organizate la sfârşitul verii, în cadrul proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu“. Cei 30 de copii care expun sunt elevi care au manifestat un interes deosebit pentru natură în cadrul unor lecţii de educaţie ecologică, susţinute în luna iunie în şcolile din Caransebeş, Oţelu Roşu, Zăvoi, Măru, Rusca Montană, Turnu Ruieni, Borlova, Teregova şi Rusca Teregova, implicate în proiect. Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 27 septembrie, prilej cu care Călin Ţîru, reprezentantul Clubului „Concordia” Lugoj, organizator din partea Asociaţiei „Altitudine” Banat, a declarat că fotografiile şi desenele copiilor au fost realizate în cadrul taberei „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu”. „Prin acest proiect am urmărit implicare a autorităţilor locale în ccea ce priveşte Aria protejată. Sunt foarte mulţumit de rezultate, în paralel cu alte proiecte pe care le-am derulat. Şi copiii au reacţionat foarte bine. La finalul taberei le-am cerut să scrie părerile lor, iar unele dintre ele chiar m-au emoţionat. Pe de altă parte, faptul că toţi participanţii sunt prezenţi, spune foarte multe”, a mai adăugat Călin Ţîru.

Taberele au fost organizate cu sprijinul Primăriilor din Caransebeş şi Oţelu Roşu, Universităţii de Vest Timişoara şi al Clubului de Turism „Concordia” din Lugoj.

„Echipa Primăriei Caransebeş se bucură să facă parte dintr-un proiect în care sunt implicaţi copiii şi care se adresează iubitorilor de natură. Cu atât mai mult, cu cât, în ultimii ani, natura este tot mai agresată, tot mai chinuită şi, poate, prezenţa copiilor în natură poate să tragă un semnal de alarmă până nu este prea târziu. Cum Caransebeşul se află într-o zonă geografică favorizată, cred că normal este ca de la noi să vină acest semnal. Cred, de asemenea, că parteneriatele de acest gen cu orice organizaţie care militează pentru protejarea naturii sunt binevenite”, a declarat viceprimarul Caransebeşului, Cornel Galescu.

Expoziţia rămâne deschisă până în data de 11 noiembrie, iar organizatorii intenţionează să organizeze un proiect asemănător şi anul viitor.

Carmen SENCO