Prof. Ioan Tocuţ


Una dintre personalităţile vieţii culturale ale Caransebeşului istoric, Domnul Profesor Ioan Tocuţ, a trecut la cele veşnice. Boala de inimă de care suferea s-a agravat în ultimii ani, devenind tot mai acută şi mai supărătoare. În seara zilei de duminică, 30 ianuarie, suferinţa i-a fost curmată de un stop cardiac, care l-a smuls dintre cei dragi, lăsând în urmă o mare durere, dar şi o mare împlinire şi împăcare cu Dumnezeu şi cu lumea.

Profesorul Tocuţ s-a născut în data de 28 august 1936, în oraşul Beiuş, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei Tocuţ Dănilă şi Floare. A copilărit în comuna Suplacu de Tinca, unde părinţii au lucrat ca agricultori şi unde a urmat şi şcoala primară. Gimnaziul l-a continuat în oraşul Tinca. Între anii 1950-1954 a urmat cursurile Liceului Sanitar din Timişoara, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie. A lucrat apoi ca asistent medical. În 1958 s-a căsătorit cu Reta Gaita, întemeind o familie fericită şi respectată. Apoi, între anii 1960-1965 a urmat cursurile Facultăţilor de Biologie din Timişoara şi Cluj. A fost repartizat ca profesor de biologie în comuna Teregova timp de patru ani, apoi s-a transferat la Caransebeş, ca director la şcoala din Balta Sărată. După un an, a fost numit inspector şcolar timp de şase ani, în paralel predând biologie la actualul Liceu Teoretic „Traian Doda”. În 1974 a trecut ca profesor la catedră, urmând ca apoi, între anii 1978-1982, să fie director-adjunct, iar între 1990-1993 director la Liceul Teoretic „Traian Doda”, de unde a ieşit la pensie în 1998. În paralel şi după pensionare, timp de 16 ani, a predat şi la Seminarul Teologic „Ioan Popasu”, fiind şi membru în Adunarea Eparhială.

Şi-a dedicat întreaga viaţă şcolii, formând zeci de generaţii şi sute de profesionişti în domeniul biologiei: medici, farmacişti, profesori, ingineri agronomi şi veterinari, zootehnişti, biologi, în urma rămânând dăruire, corectitudine, respect, conştiinciozitate, dragoste.

Pentru întreaga sa activitate, prof. Tocuţ a fost declarat „Cetăţean de Onoare” al municipiului Caransebeş şi, ca semn de preţuire şi recunoaştere a lucrului bine plăcut lui Dumnezeu, a primit Crucea Patriarhală.

Slujba de înmormântare a avut loc marţi, 2 februarie, la ora 14 la Cimitirul ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Carmen SENCO