Clubul Montan Caransebeş, la 15 ani


Recent, Clubul Montan din municipiul de pe Timiş şi Sebeş a împlinit 15 ani de existenţă. El a fost înfiinţat la iniţiativa alpinistului Cornel Galescu, cu sprijinul tinerilor iubitori de munte Florin Grama şi Adrian Prelipceanu. De-a lungul timpului, principalele obiective ale clubului au fost promovarea turismului şi a alpinismului în zona Banatului, realizarea de marcaje turistice, educarea în spirit ecologic a tinerilor, precum şi organizarea de competiţii şi şcoli de alpinism, schi şi turism. (L. Dinu)

Clubul Montan din Caransebeş a aniversat recent 15 ani de existenţă. În momentul de faţă, la clubul condus de renumitul alpinist Constantin Galescu sunt în derulare o serie de activităţi specifice, prin cele trei secţii, respectiv Turism, Alpinism şi Schi, la care iau parte pasionaţi de toate vârstele.

Clubul Montan Caransebeş a fost înfiinţat la iniţiativa alpinistului Cornel Galescu şi cu sprijinul tinerilor iubitori de munte Florin Grama şi Adrian Prelipceanu. În cei 15 ani de existenţă, principalele obiective ale clubului au fost promovarea turismului şi a alpinismului în zona Banatului, realizarea de marcaje turistice, educarea în spirit ecologic a tinerilor, precum şi organizarea de competiţii şi şcoli de alpinism, schi şi turism.

De asemenea, membrii clubului au reuşit să obţină locuri fruntaşe în diversele competiţii de profil, câştigând cupe, diplome şi medalii, dar şi să organizeze etape în cadrul Campionatului Naţional de Alpinism sau să construiască panoul pentru căţărare artificială din zona de agrement Teiuş.

Mai mult, sunt foarte cunoscute participările fondatorului clubului, Cornel Galescu, la expediţiile internaţionale din Munţii Caucaz, Taurus, Aconcagua, Alaska, Himalaya, Mont-Blanc, precum şi cele din Scoţia, Ţara Galilor, Patagonia, Laponia sau Polul Nord.

Nu în ultimul rând, Clubul Montan din Caransebeş se doreşte a fi un continuator al Clubului Turistic Bănăţean, care a luat fiinţă în urbea de pe Timiş şi Sebeş în anul 1935 şi număra în acea perioadă peste 300 de membri, datorită activităţilor derulate aici fiind recunoscut şi pe plan internaţional.

Următoarea acţiune de amploare ce va fi organizată de Clubul Montan din urbea de pe Timiş şi Sebeş, cu implicarea colaboratorilor apropiaţi, este Concursul de schi ,,Muntele Mic”, ce va avea loc în luna februarie a anului viitor.

Liviu DINU