Caransebeşul va avea „lămpi cu scaun la cap”!


În aceste zile, administraţia locală caransebeşeană a finalizat un experiment interesant, care vizează ceea ce poate fi numit „iluminatul inteligent”. Ideea a plecat de la un cetăţean originar din Caransebeş, care acum lucrează în Olanda, în domeniul IT, la o firmă care creează programe şi produse care procesează consumurile de energie electrică. Împreună cu câteva societăţi de profil din România şi sub coordonarea respectivei firme olandeze, administraţia locală implementează „iluminatul inteligent” în Caransebeş, lotul experimental fiind stâlpii din cartierul Pipirig. Astfel, fiecare lampă nouă montată pe aceşti stâlpi este prevăzută cu o antenă prin intermediul căreia comunică prin satelit cu un dispozitiv central, un calculator, care, în funcţie de intensitatea luminii de afară, oferă lămpii, după caz, acces la mai multă sau mai puţină energie.

De asemenea, ne-a mai informat primarul Marcel Vela, între miezul nopţii şi ora 5 dimineaţa, nefiind necesară asigurarea unui iluminat puternic, aceste lămpi îşi reduc consumul de energie electrică cu 40 la sută. Totodată, prin acelaşi calculator se poate afla şi unde şi când se defectează o lampă.

Acest experiment, care poate fi extins la nivelul întregului oraş, va genera o economie extrem de însemnată la iluminatul public, ceea ce va duce la amortizarea acestei investiţii într-un timp foarte scurt”, a mai spus primarul municipiului Caransebeş.

Sonia BERGER