Aripioare şi blăniţe la CaransebeşLa sfârşitul săptămânii trecute, Sala de Sport „Valeria Borza” a Şcolii cu Clasele I-VIII Nr. 8 din Caransebeş a găzduit prima ediţie a Cupei Tibiscum, expoziţie de păsări, porumbei, iepuri şi păsări exotice, organizată de Asociaţia Crescătorilor de Iepuri şi Păsări de Rasă „Tibiscum” Banat, în colaborare cu Primăria municipiului Caransebeş şi Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă „Fauna Cărăşană” – Caraş-Severin.
Au fost prezenţi la Caransebeş 75 de crescători, care s-au prezentat cu 750 de exponate. Datorită pestei porcine, oaspeţii care erau aşteptaţi din Ungaria nu au mai putut onora invitaţia, dar, chiar şi aşa, participarea a fost una mult peste aşteptări, expozanţii venind din Reşiţa, Bocşa, Caransebeş, Oraviţa, Lugoj, Timişoara, Arad şi Haţeg, Oltenia fiind reprezentată de oraşele Craiova şi Filiaşi.
În urma jurizării efectuate vineri, au fost acordate în total 125 de cupe, pentru fiecare rasă în parte, cu condiţia ca în expoziţie să existe minimum şase exemplare din rasa respectivă şi fiecare să întrunească un minim de 95 de puncte din 100. Cupa Tibiscum a fost adjudecată de Valentin Cârpeanu, din Padina Matei, pentru un iepure mascul din rasa Uriaş Gri German, de 97 de puncte.
„Calitativ, Cupa Tibiscum este una mai bună decât celelalte acţiuni de profil pe care le-am organizat la Caransebeş în anii precedenţi, pentru că valoarea exponatelor a crescut. Publicul a fost foarte receptiv, nu ne-am aşteptat la atâţia vizitatori. Din păcate, tot datorită pestei porcine, nu avem voie să comercializăm animalele şi păsările din expoziţie. Sperăm că la anul vom organiza cea de a doua ediţie a Cupei, şi tot împreună cu Asociaţia «Fauna Cărăşană», preşedinte Alin Deteşan”, ne-a spus Liviu Vasile, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Iepuri şi Păsări de Rasă Tibiscum, din Caransebeş, el fiind totodată şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei, Păsări şi Animale Mici de Rasă din România.
În expoziţie au fost prezentate şi rase româneşti, ţara noastră având acum 32 de rase de porumbei omologate la nivel internaţional, dintre acestea la Caransebeş fiind prezente 12 asemenea rase. La păsări, au fost expuse exemplare din rasa de găini Gât Golaş de Transilvania.
Foarte apreciate de vizitatori au fost gâştele Toulouse, micuţele raţe Mandarin sau cele Leşeşti, precum şi iepuri cu adevărat giganţi, multe exemplare depăşind 97 de puncte.
Un sprijin important în organizarea Cupei Tibiscum l-a avut şi Primăria municipiului Caransebeş, care a contribuit cu bani la fondul de premiere.
Bogdan NAUM