Caransebeşul şi-a deschis cerul pentru Unitatea Specială de Aviaţie


La mijlocul săptămânii trecute, Aeroportul din municipiu a găzduit ceremonia de inaugurare a Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş, componentă a Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. La eveniment au luat parte primarul municipiului, Marcel Vela, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, precum şi cei doi vicepreşedinţi – Ilie Iova şi Ionesie Ghiorghioni, prefectul Silviu Hurduzeu, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, viceprimarul Filip Strejariu, reprezentanţi ai Inspectoratului General de Aviaţie, ai administraţiei locale şi ai clerului, care, înainte de începerea festivităţii, au trecut prin faţa câtorva panouri pe care erau expuse fotografii ce alcătuiau un scurt istoric al activităţii aeronautice de la Caransebeş.

După oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a spus: „Am venit astăzi, aici, cu binecuvântarea şi din încredinţarea P.S. Episcop Lucian, ca să punem început bun Unităţii Speciale de Aviaţie care s-a întemeiat în municipiul nostru. Pentru că cei care vor activa aici vor veghea la apărarea şi demnitatea ţării noastre, având o misiune socială de îndeplinit, prezenţa Bisericii este binevenită, ea nefiind altceva decât partea spirituală a societăţii româneşti”.

În continuare, a vorbit reprezentantul Inspectoratului General al Aviaţiei, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comandor Marius Burtan, care şi-a amintit că, în urmă cu 15 ani, fiind tânăr sublocotenent de Aviaţie, i-a cunoscut pe oamenii de la Regimentul de Elicoptere de la Caransebeş. „Iată că, după atâţia ani, Inspectoratul General de Aviaţie şi această Unitate Specială au onoarea şi mândria de a continua această îndelungată tradiţie care a existat la Caransebeş. Aceste momente nu ar fi fost însă posibile fără sprijinul pe care l-am primit atât din partea autorităţilor locale, cât şi din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, şi aş dori să mulţumesc, din partea Inspectoratului General de Aviaţie, preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, şi primarului municipiului, Marcel Vela. Vă asigur că sprijinul acordat se va întoarce prin intervenţiile şi misiunile pe care le vor desfăşura colegii noştri din Unitatea Specială de Aviaţie Caransebeş, fie că vor fi pe linie de ordine publică, fie că vor fi cu caracter umanitar, de intervenţie la calamităţi”.

În discursul său, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, a vorbit celor prezenţi despre importanţa momentului, „un vis care se împlineşte, o dorinţă pe care o ai de multă vreme şi care, la un moment dat, îţi imaginezi că nu se va concretiza niciodată şi totuşi, datorită unor condiţii favorabile, sau datorită şansei, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al unor instituţii implicate la nivel central, guvernamental, se împlineşte”. Marcel Vela a mai spus cum, după ce în 1998 Ministerul Transporturilor a refuzat Caransebeşul, iar în 2008 acelaşi minister a reînnodat tradiţia zborurilor în municipiu, prin înfiinţarea Aeroclubului României, acum, Ministerul de Interne deschide aici această unitate de elită. „Cred că acum, prin zborurile cu avioane ale Aeroclubului, şi ale elicopterelor, prin această Unitate Specială de Aviaţie, prin eforturile şi deschiderea Primăriei Caransebeş, chiar şi prin reînnodarea firului curselor regulate pe Aeroportul Caransebeş, s-au creat premisele unui viitor în aviaţie, acestea fiind garanţiile că Aeroportul din Caransebeş va fi operaţional, viabil şi va fi un element important în dezvoltarea economică a Banatului şi a tot ceea ce ţine de această activitate – charter, zbor de pasageri, activitate turistică în aceste minunate locuri din zona alpină”.

Faptul că la Caransebeş s-a înfiinţat această Unitate Specială de Aviaţie, a mai spus Marcel Vela, după ce, în 2010, Unitatea care trebuia să ia fiinţă în municipiu a fost mutată la Arad, deşi fuseseră făcute toate diligenţele în acest sens, s-a datorat faptului că la conducerea Inspectoratului General de Aviaţie şi a Ministerului Afacerilor Interne s-au aflat oameni inspiraţi şi inteligenţi, care au înţeles că în această zonă trebuie să existe un centru de unde să se poată interveni operativ în caz de dezastre sau calamităţi. „Am visat împreună, cu ochii deschişi, la înfiinţarea acestei Unităţi şi ne-am implicat cu toţii aşa cum nu aş fi crezut că se poate, împreună, pentru Banat şi pentru Caraş-Severin şi pentru România, am muncit ca să facem aici, în câteva luni, dintr-o clădire prăbuşită, un sediu de comandament modern. Aş vrea să mulţumesc pentru asta, în numele municipiului Caransebeş, tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui vis: generalului Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului General de Aviaţie, cel care ne-a fost mereu alături, conducerii Ministerului Afacerilor Interne, ministrului Radu Stroe şi secretarului de Stat Cătălin Chiper, cei care au aprobat înfiinţarea acestei Unităţi, tuturor comandanţilor din cadrul IGA, precum şi celui care a fost mereu alături de noi, cu gândul şi cu fapta, colonelului Andrei Andreiaş, comandantul noii Unităţi Speciale, neobositului Ioan Cojocariu, sufletul, dirigintele de şantier şi coordonatorul lucrărilor de renovare a acestor ruine, din care Unitatea a renăscut ca Pasărea Phoenix, îndrăgostitului şi iubitorului de aviaţie Doru Bălăşoiu, care ne-a fost alături ca voluntar, firmelor care s-au implicat în renovarea clădirilor, a hangarului, a zonei împrejmuitoare, conducerii Consiliului Judeţean, preşedintelui Sorin Frunzăverde şi vicepreşedinţilor Ilie Iova şi Ionesie Ghiorghioni, şi în mod special juristului Darian Ciobanu, artizanului procedurilor juridice”, a spus Marcel Vela.

Primăria Caransebeş a investit 500 de milioane de lei (5 miliarde de lei vechi) pentru reabilitarea sediului Unităţii, clădirea fiind în patrimoniul municipalităţii, după care a pus-o la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne, şi, împreună cu Consiliul Judeţean, a pus la dispoziţie terenul aferent în vederea realizării tuturor cerinţelor impuse de Ministerul Afacerilor Interne pentru înfiinţarea acestei Unităţi. Personalul Unităţii Speciale – a mai spus Marcel Vela – va fi prezent la datorie 24 de ore din 24, pentru a executa misiuni de salvare, în caz de îmbolnăviri, accidente, de dezastre, de calamităţi, indiferent dacă este vorba de municipiul Caransebeş sau de întregul judeţ. De asemenea, a mai adăugat edilul, Primăria derulează un proiect cu Ministerul Afacerilor Interne din Serbia, de achiziţionare, din fonduri europene, de materiale şi dotări pentru Situaţii de urgenţă, pentru a completa paleta de servicii în vederea garantării unei vieţi sigure şi liniştite cetăţenilor din Banatul Montan, toate acestea urmând să fie puse şi la dispoziţia Unităţii Speciale de Aviaţie, astfel încât să poată fi realizat obiectivul final – de a ajuta şi proteja cetăţenii.

La 19 ani după ultimul zbor de linie aici, pe Aeroportul Caransebeş, am inaugurat Unitatea Specială de Aviaţie a Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, o Unitate care va acoperi frontiera de sud-vest a României, cea cu Serbia în principal, atât cea fluvială, cât şi cea terestră. Ea este amplasată aici motivat, dat-fiind profilul social şi economic al acestei zone şi de specificul geografic al Banatului. Împreună cu Primăria Caransebeş, vom încerca să activăm aici şi o structură ROMATSA, Primăria are aparatura, Consiliul Judeţean are clădirea, tocmai pentru a facilita şi alt tip de zboruri pe acest aeroport, care, încet, încet, cred că îşi va dovedi utilitatea. Apariţia acestei Unităţi dovedeşte că am fost preocupaţi să folosim infrastructura existentă la Caransebeş. În fapt, Consiliul Judeţean a pus la dispoziţie acestei Unităţi 24.480 mp de teren, un hangar, două platforme betonate şi clădirea fostului Grup alimentar, pentru a organiza aici activităţile specifice unei asemenea Unităţi de Intervenţie”, a spus Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Momentul discursurilor a fost întrerupt de apariţia, în hangarul care găzduia evenimentul, a unui porumbel care s-a plimbat minute bune printre participanţi, prezenţa lui fiind percepută de toţi ca un semn benefic, aducător de noroc.

Îmi exprim şi eu bucuria pentru redeschiderea Aeroportului Caransebeş, unul care, iată, după mulţi ani, este din nou inclus pe harta aeroporturilor operaţionale din România. Aş vrea să-i felicit pe toţi cei care şi-au adus contribuţia şi s-au ostenit pentru ca, iarăşi, pe acest aeroport să existe o Unitate de aviaţie şi, de asemenea, să transmit mulţumirile Instituţiei Prefectului, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi conducerii acestui minister. Pe lângă faptul că acest aeroport este deschis din nou pentru elicoptere şi, de ce nu, pe viitor pentru curse charter, curse de linie, ţinând cont de potenţialul turistic al judeţului, mă bucură foarte mult faptul că Unitatea Specială va contribui la operaţiuni de patrulare-căutare sau altfel de intervenţii, fiindcă anul trecut un astfel de elicopter a intervenit la stingerea incendiului de pe Domogled. Elicopterele vor efectua şi transportul răniţilor, şi ne amintim cazul recent al copilaşilor electrocutaţi, care cu ajutorul elicopterului SMURD au putut fi transportaţi în timp util la spital”, a spus prefectul Silviu Hurduzeu.

Conform declaraţiilor comandantului noii Unităţi Speciale de Aviaţie, col. Andrei Andreiaş, aceasta dispune de un personal specializat, însă deocamdată cadrele vor veni de la Unităţile din teritoriu, urmând ca, în măsura în care vor termina noile promoţii ale instituţiilor de profil, absolvenţii acestora să poată fi încadraţi la Caransebeş. Pentru început, activitatea se va desfăşura cu un aparat de intervenţie YAR – 316 B (Alouette), dotat cu troliu, specializat în căutare-salvare şi alte activităţi specifice Ministerului Afacerilor Interne.

Aşa cum am informat şi în ediţia trecută, activităţile privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş au demarat la începutul anului 2013, iar eforturile depuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi disponibilitatea administraţiei publice locale au condus la realizarea, în termenul prognozat, a unei importante direcţii de acţiune prevăzută în Planul de implementare a Strategiei Dezvoltării Aviaţiei M.A.I. 2010-2020, care se referă la „continuarea procesului de operaţionalizare a unităţilor teritoriale existente şi înfiinţarea etapizată a structurilor de Aviaţie subordonate Inspectoratului General de Aviaţie la Craiova şi Caransebeş, coroborată cu derularea procedurilor de achiziţie de aeronave, care să asigure intervenţia acestor structuri, în timp operativ, la nivel naţional”.

Prin operaţionalizarea acestei Unităţi Speciale, Inspectoratul General de Aviaţie are în componenţă cinci astfel de structuri, dispuse teritorial în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Tulcea şi, acum, la Caransebeş.

În perspectivă, pentru finalizarea obiectivului ce vizează creşterea capacităţii operaţionale a Aviaţiei M.A.I., sunt continuate procedurile pentru înfiinţarea Unităţii Speciale de Aviaţie Craiova.

În încheierea evenimentului de joi, 12 iunie, reprezentanţii presei au făcut un tur al municipiului, la bordul unui elicopter MI – 17, rusesc şi foarte încăpător, prilej cu care unii dintre ei au încercat senzaţii noi şi absolut toţi au profitat de panorama superbă pentru a face fotografii.

Sonia BERGER