Caransebeşul, la 60 de ani de istorie aeronautică


Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş a găzduit, joi după-amiază, Adunarea Generală de Constituire a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Caraş-Severin. După discursul directorului instituţiei-gazdă, Ioan Cojocariu, care a propus un moment de reculegere în memoria lui Nicolae Iacobescu, pilotul decedat în recentul accident aviatic de la Tăureni, a urmat prezentarea Statutului ARPIA şi a proiectelor filialei Caraş-Severin.

„Denumirea Asociaţiei are o origine mai veche, aceasta fiind înfiinţată încă din 1927. Pe atunci se numea Asociaţia Română pentru Propaganda Aviaţiei, deci cuvintele care formează denumirea sunt stabilite de peste 85 de ani. Noi, cei care am stat la baza reînfiinţării acesteia, în 1990, am adăugat cuvântul – istorie. De atunci, ne-am dezvoltat organizatoric, structural şi teritorial, iar prezenţa mea la Caransebeş e determinată de faptul că aici există oameni cu pasiune în a promova, mai departe, istoria”, a declarat gen. de aviaţie (r) Iosif Rus, preşedintele ARPIA România.

În ţară mai există 17 astfel de Asociaţii, şi una în Italia. Generalul Iosif Rus a mai spus că evenimentele aviatice din acest an au stimulat căutările despre istoria aviaţiei, despre originile acesteia în România, cu o vechime de peste 100 de ani de la constituirea Aviaţiei Militare Române.

Cu acest prilej, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş a avut loc şi o expoziţie de fotografie şi de carte cu temă aeronautică şi din istoria aviaţiei locale. Expoziţia fixează unele repere ale Aerodromului, respectiv 60 de ani de la înfiinţarea Aviaţiei militare la Caransebeş, eveniment care – a sugerat generalul Iosif Rus – ar trebui marcat în data de 31 august, precum şi împlinirea a 30 de ani de la formarea unei unităţi aviatice în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

La întrunirea de joi, a fost stabilit şi Consiliul director al ARPIA Caraş-Severin. Preşedinte al acestuia este comandorul de aviaţie (r) Marian Struţ, vicepreşedinte – Ioan Grecu, iar secretar general – Sandu Nicolae. Au fost, de asemenea, aleşi ca secretari generali-adjuncţi Constantin Pintilie şi Pantelemon Arinoiu, cinci vicepreşedinţi, cu responsabilităţi în diferite domenii, respectiv Daniel Tăun, Damian Hagiu, Ioan Cojocariu, Doru Bălăşoiu şi Mircea Sferler, un trezorier în persoana Lilianei Vlad şi un cenzor – Mariana Maftei.

La final, organizatorii au fost felicitaţi de generalul de aviaţie (r) Iosif Rus pentru modul în care au pregătit această acţiune.

Ştefan ISAC