Ghidul comunelor: Turnu Ruieni


Comuna Turnu Ruieni se află în nord-estul judeţului Caraş-Severin, pe partea de nord a Culoarului Timiş-Cerna, la poalele de nord-vest ale Muntelui Mic, pe valea râului Sebeş. Are o suprafaţă de 16.091 ha, din care 44 ha intravilan şi 16.047 extravilan. Comuna numără 1.094 de gospodării, are trei grădiniţe şi trei şcoli, având în componenţă satele Turnu Ruieni, Borlova, Zerveşti, Dalci, Ciceni şi Zlagna.

Activităţile specifice zonei sunt agricultura, pomicultura, creşterea animalelor şi prelucrarea lemnului, cele economice constând, în principal, din confecționarea costumelor populare, agroturism şi exploatarea şi prelucrarea lemnului.

Obiective turistice care pot fi vizitate în comună sunt Staţiunea Muntele Mic, Munţii Ţarcu, Turnul lui Ovidiu, Poiana cu Narcise de la Zerveşti, Lacul de acumulare de la Zerveşti, Parcul cu bustul fostului ministru Trandafir Cocârlă de la Turnu Ruieni, precum şi Parcul cu bustul Generalului Ioan Drăgălina de la Borlova.

Ca evenimente locale, pot fi consemnate Nedeile tuturor satelor componente ale comunei, Sărbătoarea Narciselor de la Zerveşti, Balul Gugulanilor care are loc la Borlova şi Ziua Crucii, sărbătoare care se ţine pe Muntele Mic.

Printre facilităţile oferite investitorilor de administraţia locală putem aminti terenuri pentru construcţii de hale industriale, precum şi concesionări de terenuri pe Muntele Mic, pentru hoteluri, pensiuni sau case de vacanţă. (G. Luca)