Caransebeşul, între verde şi albastru


Galeria de Artă „Corneliu Baba” de la parterul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş a găzduit miercuri, 23 mai, lansarea cărţii „Între verde şi albastru”, de Iana Ruja Păcurariu, volum apărut anul acesta la Editura TIM din Reşiţa. La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, scriitori, cadre didactice, prieteni ai autoarei, dar şi simpli cetăţeni, iubitori ai versului şi ai cuvântului scris.

Amfitrionul manifestării, Ioan Cojocariu, managerul instituţiei care a găzduit lansarea, le-a spus celor prezenţi câteva cuvinte despre Iana Ruja Păcurariu, o fostă cenaclistă din vremea când oamenii ştiau să trăiască zi de zi în armonie cu literatura, o femeie care a încărunţit şi pentru vremurile triste, şi pentru cele când s-a bucurat. „Gheorghe Jurma, directorul Editurii TIM, face o restituire adunând poeziile autoarei din tinereţe, de mai târziu, cele pline de tristeţe, scrise după pierderea soţului, într-un volum care azi este prezentat publicului, după care va merge către biblioteci, dar mai ales către inimile cititorilor. Cartea adună în ea o poezie a tuturor vârstelor, se vede amprenta anilor la care a fost scrisă de o doamnă care a ezitat mult timp să publice. S-a hotărât acum, când a fost sfătuită întru bine de editorul Gheorghe Jurma şi de poeta Olga Neagu”.

Scriitorul Nicolae Sârbu a vorbit despre faptul că lansarea este una surprinzătoare, Iana Ruja Păcurariu, o veche membră a Cenaclului „Semenicul” din Reşiţa, debutând în volum la o vârstă neobişnuită. „Participăm la un eveniment cu adevărat important, pentru că autoarea vine cu o carte bună, cu o carte pentru care Gheorghe Jurma şi Olga Neagu au militat şi au reuşit să o alcătuiască bine. Nu este, cum s-ar putea crede, cartea unei scriitoare care, iată, la vârsta a treia, scrie în lipsă de altă ocupaţie. Este cartea unui poet care s-a maturizat în ani şi care şi-a pefecţionat mereu mijloacele de expresie. Şi atunci când scrie nostalgic, despre anii care trec, despre ceea ce s-a pierdut odată cu tinereţea, sau despre cuvintele pe care nu le-a rostit, o face original, matur şi, uneori, de-a dreptul încântător. Este nu numai o poezie romantică, ci găsim în ea simboluri, găsim unele formulări moderne, ceea ce reprezintă atuurile unui poet stăpân pe mijloacele sale de expresie”. Fostul director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” a adăugat că a citit cartea cu bucurie şi cu mirare, autoarea fiind sigură pe universul ei şi pe instrumentele cu care descrie acest univers.

Scriitorul şi editorul Gheorghe Jurma a făcut o scurtă prezentare a Ianei Ruja Păcurariu, una dintre poetele cărăşene care a debutat în urmă cu aproape 50 de ani şi care se recuperează şi se afirmă abia acum, la vârsta senectuţii, printr-o carte care cuprinde 150 de poeme în care şi-a adunat producţia relevantă pentru destinul ei literar. Autoarea – a mai spus vorbitorul – a debutat în 1969, într-o plachetă tipărită pe plan judeţean, şi a apărut apoi în prima şi cea mai importantă antologie de poezie din Caraş-Severin – „Ritmuri din Ţara lui Iovan Iorgovan”. Gheorghe Jurma a mai povestit cum, în baza fotografiei de atunci a Ianei Ruja Păcurariu, postată pe Facebook acum, a fost descoperită de poeta Olga Neagu, cea care a reprezentat Reşiţa anilor ’70 ai secolului trecut, şi, după ce acestea au luat legătura, s-a ajuns la volumul „Între verde şi albastru”.

Poezia Ianei Ruja Păcurariu, aşa cum arată ea în această carte, este una cinstită, scrisă cumva în descendenţă romantică, cu nopţi, cu temele iubirii, ale credinţei, o poezie care nu ţine pasul cu ceea ce se scrie acum, în postmodernism, uneori de peste garduri, o poezie originală, însă o poezie care o readuce la nivelul pe care îl promisese în urmă cu câteva decenii şi o poate aşeza în contextul literaturii din Caransebeş şi din Caraş-Severin pe un plan absolut meritat. Asta cu atât mai mult cu cât, în Caransebeş, acum, nu mai există atmosfera literară de altădată, din anii ’70 ai veacului trecut, dar, din câte îmi dau seama, se fac eforturi ca să se ridice ştacheta, să se revină la ceea ce ţin eu minte că în ani ’70 reprezenta Caransebeşul, centrul numărul unu al literaturii din Caraş-Severin. E, cred, un moment foarte important, nu doar pentru autor, ci şi pentru noi, cei care, cunoscând evoluţia literaturii din partea aceasta de ţară, am reuşit să recuperăm un autor de altădată şi să-l readucem, să-l reaşezăm în actualitate, alături de ceilalţi scriitori care reprezintă în momentul de faţă viaţa liteară din spaţiul Banatului de Munte”, a mai spus Gheorghe Jurma.

Pentru mine, scrisul e o datorie de talant. Omul are trei talanţi în viaţă. Am început cu primul, am să-l duc până la capăt, uşor, greu, cum o fi… Mă trezesc noaptea şi scriu, nu e o pedeapsă, ci e datoria de iubire a omului, fiindcă la început a fost cuvântul, iar cuvântul s-a născut din iubire, şi dacă nu era iubire, multe nu erau… În tinereţe, datorită unor conjuncturi pe care le-am trăit, a trebuit să abandonez scrisul, să-mi abandonez prietenii, cenaclul, şi să-mi văd de treabă ca soţie, ca mamă, acum ca bunică… Dar trebuie să scriu şi să citesc. Mai şi pictez, dar asta e altă poveste. Vorbind acum despre carte, am scris-o demult, am început-o de foarte demult, de când am plecat de la Cenaclul «Semenicul». De scris, scriu de la 10 ani, prima poezie a fost recitată de fratele meu la o serbare şcolară. Dar am scris întotdeauna fiindcă n-am avut încotro, am simţit mereu de parcă ceva sau cineva m-ar mâna din spate, iar eu trebuie să mă exprim. În «Între verde şi albastru», fiecare om se regăseşte cu condiţia lui, deci scriu despre iubire, despre nostalgia mamei, despre însingurare câteodată, când nu poţi răzbi, iar atunci când eu, personal, nu pot răzbi, mă sprijin pe Biserică, fără de care nu pot respira. Dar nu ştiu cine ar putea, fără cuvântul lui Dumnezeu”, a spus Iana Ruja Păcurariu.

Autoarea a ţinut să amintească rolul jucat de Olga Neagu, fosta ei colegă de cenaclu, pe care a numit-o „trambulina”, pentru tot ceea ce i se întâmplă astăzi. „Din cauza iubirii se întâmplă tot ceea se întâmplă în lume. Dacă ne-am iubi mai mult, dacă am şti să ne iertăm… Pentru mine, omul este mai presus de orice. Îl respect şi îl iubesc”, a mai spus Iana Ruja Păcurariu.

În încheiere, înconjurată de florile primite, autoarea a oferit autografe celor ce au dorit să intre în posesia cărţii sale în două culori – verde şi albastru.

Bianca METEŞ