Caransebeşul, „insomnie” în Noaptea Europeană a Muzeelor



Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, organizează sâmbătă, 18 mai, „Noaptea Muzeelor 2024”.
Noutatea acestei ediții, cu numărul 20, este deschiderea, în paralel cu expozițiile de la sediul muzeului, a altor două expoziții, la Situl Arheologic Tibiscum din Jupa și de la Primăria Constantin Daicoviciu.
Noaptea Europeană a Muzeelor a fost inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, şi este un eveniment de succes european, desfășurat la nivel internațional.
Muzeul din Caransebeș se alătură, și în acest an, altor zeci de muzee din țară și nu numai, care-și aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte.
Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 18 mai.
Programul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță este următorul: la sediul central din Caransebeș, între orele 16.00-17.30, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului Profesionist „Virtuozii Semenicului” şi recitalul solistei Ramona Vița; între orele 18.00-19.00, Teatrul de Vest din Reșița va prezenta spectacolul de teatru dedicat copiilor „Hänsel și Gretel”, adaptare după Frații Grimm; orele 19.00-24.00, vizitarea expozițiilor amenajate la etajul I al Muzeului: pictură contemporană „Ioan Sălișteanu”, design contemporan – ceramic Maria Stepanov, istoria Regimentului Româno-Bănățean Nr. XIII, generali români din Confiniul Militar Austriac – arme de paradă; etnografia județului Caraș-Severin – obiecte specifice nunții la sat, bucătăria tradițională românească, stâna, unelte pentru prelucrarea pământului, unelte pentru prelucrarea lânii.
Ca și element de interes pentru participanți, la finalul vizitării celor 10 săli de expoziții, vizitatorii se pot bucura de Oglinda Magică, intrată deja în tradiția evenimentului Noaptea Muzeelor, de unde pot pleca cu fotografii care să le amintească despre acest eveniment la care au venit cu familia sau cu prietenii.
În paralel, la Rezervația arheologică Tibiscum din satul Jupa, între orele 16.00-20.00 va avea loc vizitarea muzeului în aer liber al Castrului Tibiscum (principial, porta praetoria, basilica și așezarea civilă) și a Expoziției de arheologie, acest sit arheologic fiind inclus, după mulţi ani de pauză, în programul evenimentului Noaptea Muzeelor.
De asemenea, între orele 16.00-20.00, în comuna Constantin Daicoviciu poate fi vizitată expoziția memorială Constantin Daicoviciu, inclusă în premieră în Noaptea Muzeelor.
Parteneri ai acestui eveniment sunt Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Teatrul de Vest Reșița şi Primăria comunei Constantin Daicoviciu.
Bianca METEŞ