Vineri, 30 mai, a fost o zi importantă pentru doi elevi de la Centrul Județean de Excelență Caraș-Severin, Filiala Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova. Teodor Adrian Fetescu și Ilie Costel Stolojescu au obținut premii frumoase la Etapa județeană a Concursului Național „Sesiunea de referate și comunicări științifice ale elevilor din învățământul liceal”, la disciplina Istorie, care s-a desfășurat la Colegiul Național Diaconovici-Tietz din Reșița și unde au concurat cu elevi de la mai multe licee din județul Caraș-Severin.
În cadrul concursului, Teodor Adrian Fetescu, elev în clasa a X-a, a participat la secțiunea Istorie Universală. Lucrarea sa, intitulată „Napoleon Bonaparte, de la personalitate istorică la figură legendară. Mărturii bănățene”, a adus în prim-plan o perspectivă inedită asupra uneia dintre cele mai influente figuri ale istoriei europene. De asemenea, interesul pentru mărturiile bănățene legate de Napoleon a adus un plus de originalitate și relevanță lucrării. După încheierea competiției, elevul Teodor Adrian Fetescu a spus: „Pentru mine, participarea la acest concurs a fost ocazia de a-mi satisface pasiunea din copilărie pentru marii strategi militari ai lumii, iar personalitatea lui Napoleon Bonaparte, un geniu militar, m-a făcut să devin și mai interesat de tema aleasă pentru cercetare”.
La rândul său, Ilie Costel Stolojescu, elev în clasa a XII-a, s-a concentrat pe o temă de Istoria Românilor, prezentând lucrarea „Biserica Penticostală din Banat în vremea regimului comunist (1948-1989)”. El a mărturisit că alegerea acestui subiect nu a fost întâmplătoare: „Prin această lucrare eu am încercat să aduc în lumină o fațetă ignorată sau insuficient cercetată a rezistenței și a supraviețuirii religioase în timpul dictaturii comuniste, a bisericii căreia îi aparțin”.
Participarea celor doi elevi din Teregova la acest concurs subliniază importanța cercetării istorice la nivel liceal în mediul rural, încurajând dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de analiză. Succesul lor la faza județeană reprezintă o recunoaștere a efortului și a pasiunii lor pentru istorie, contribuind, totodată, la promovarea excelenței educaționale în județul Caraș-Severin.
Prof. dr. Gabriela Violeta BICA