„Istoria” caransebeşeană, la 85 de ani


După ce a fost sărbătorit recent, cu mare fast, de comunitatea sa natală printr-o acțiune omagială organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş și Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Liviu Groza va marca luni, 10 iulie, împlinirea a 85 de ani la el acasă, unde îşi va primi prietenii, colaboratorii, dar şi pe reprezentanţii administraţiei locale a municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

Liviu Groza s-a născut la Caransebeş în data de 10 iulie 1932 şi a absolvit Liceul „Traian Doda” în anul 1951. În tinereţe, şi-a dorit să ajungă medic chirurg, însă vremurile i-au fost potrivnice pentru împlinirea acestor năzuinţe, fiind nevoit să îmbrăţişeze meseria armelor. A fost un ofiţer conştiincios al Armatei Române, dar neîmpăcat cu gândul că nu s-a realizat profesional aşa cum ar fi dorit.

Pe parcursul vieții sale, reputatul istoric a dus o intensă muncă de cercetare şi promovare a evenimentelor petrecute în Banatul Montan, fiind autorul a nu mai puţin de 56 de volume de specialitate. (V. Popescu)