Caransebeşul, în proiectul de 175 de milioane de euro pentru apă 1



Un nou proiect regional cu finanţare europeană urmează să fie implementat în judeţ de către Aquacaraş, acesta având o valoare de 175 de milioane de euro, fiind vizată dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată, beneficiare ale acestei investiţii fiind un număr de 14 localităţi.
Radu Păunescu, directorul general al firmei care a asigurat consultanţa în acest proiect, prezent la conferinţa de presă în care a fost făcut acest anunţ, a declarat că studiul de fezabilitate a fost acceptat de operator şi transmis către autoritatea de management în urmă cu o lună.
„Solicitările operatorului au fost foarte clare şi concise, dorind să găsim soluţiile tehnice cele mai optime. A dorit, de asemenea, să utilizăm materiale extrem de bune, astfel încât costurile de operare să fie cât mai uşoare pentru el, practic a fost un concurs de factori şi de acţiuni care au dus, cumva, la dezideratul final, care este o formă matură a studiului de fezabilitate”, a spus Radu Păunescu.
Adrian Muşat, coordonatorul de proiect în cadrul aceleiaşi firme de consultanţă, a declarat, la rândul lui, că obiectivele specifice se împart pe două categorii, respectiv alimentare cu apă şi apă uzată.
„Obiectivele specifice pentru sistemele de alimentare cu apă constau în asigurarea conformării cu Directiva 98/83 privind calitatea apei potabile, în asigurarea continuităţii alimentării cu apă, în reducerea pierderilor de apă în vederea conservării resurselor, constau în îmbunătăţirea calităţii efluenţilor prin evitarea evacuării necontrolate a apelor rezultate din staţiile de tratare a nămolurilor. De asemenea, mai constau în îmbunătăţirea calităţii serviciilor prin asigurarea continuităţii acestora şi eliminarea numărului şi duratei de remediere a avariilor, lucru care se realizează prin monitorizarea parametrilor într-un sistem SCADA”, a spus Adrian Muşat.
Pentru canalizare, obiectivele specifice sunt conformarea cu Directiva 91/271, creşterea gradului de acoperire cu servicii prin extinderea reţelelor de canalizare, optimizarea costurilor de exploatare prin reducerea pierderilor şi infiltraţiilor, precum şi monitorizarea parametrilor de funcţionare în cadrul unui sistem SCADA.
În elaborarea proiectului – a mai declarat Adrian Muşat –, s-a ţinut cont de previziunile demografice, de estimarea necesarului de apă şi de rata de conectare la serviciile de apă şi apă uzată.
„Avem propuse investiţii în aria de competenţă a unui număr de 14 autorităţi administrativ-teritoriale, membre ale ADI Aquabanat şi care au delegat serviciile către Aquacaraş, acestea fiind Consiliul Judeţean Caraş-Severin, municipiile Reşiţa şi Caransebeş, oraşele Anina, Băile Herculane, Bocşa, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Moldova Nouă, precum şi comunele Grădinari, Mehadia, Teregova, Ticvaniu Mare şi Topleţ”, a mai spus Adrian Muşat.
Directorul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM – 2014-2020), Bogdan Chiţescu, a declarat că acest proiect pe care îl pregăteşte Aquacaraş va fi depus în această perioadă de programare, ceea ce este o veste bună, fiindcă nimeni nu se mai aştepta ca acest lucru să se întâmple. În această situaţie, a fost creat un mecanism anume, astfel încât societatea cărăşeană să poată primi mai repede finanţarea, făcându-se o legătură între POIM şi viitorul Program Operaţional de Dezvoltare Durabilă.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a spus că se doreşte ca, într-un final, toate localităţile din Caraş-Severin să beneficieze de apă şi canalizare, deoarece până acum acest lucru nu a fost posibil în cazul localităţilor care aveau sub 2.000 de locuitori sau consumul necesar şi calculat pentru acest număr nu era îndeplinit.
Sonia BERGER


Un gând despre “Caransebeşul, în proiectul de 175 de milioane de euro pentru apă

Comentariile sunt închise.