Premieră medicală la Caransebeș


În cursul săptămânii trecute, o echipă condusă de Bogdan Virgiliu Șorop, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, a realizat prima histerectomie totală laparoscopică. Astfel, unei paciente i-au fost extirpate uterul și anexele, prin introducerea unei camere video de dimensiuni foarte mici în abdomen, împreună cu două pense, sub ghidaj optic, întreaga procedură fiind urmărită pe un monitor. Tânărul medic a fost asistat de o altă colegă de la Spitalul din Caransebeș, medicul Ramona Anderca, și de medicul Petrică Răzvan, de la Spitalul „Premiere” din Timișoara.

Operația laparoscopică pe care am realizat-o zilele trecute este net superioară celei clasice, din punctul de vedere al avantajelor. Spre exemplu, perioada de recuperare este mult mai scurtă, pacienta nu are tăieturi, sângerările sunt minime, costurile spitalicești sunt mult mai reduse, la fel ca și rata complicațiilor, iar reintegrarea socio-profesională mult mai ușoară”, a declarat Bogdan Virgiliu Șorop.

Conform statisticilor, Spitalul din Caransebeș deservește annual aproximativ 15.000 de pacienți din întreaga zonă, fiind singura unitate medicală din județ unde se realizează operația de histerectomie totală laparoscopică, serviciu medical care beneficiază de finanțare din partea Casei de Asigurări de Sănătate din Caraș-Severin.

Bianca METEȘ