Caransebeşul, în epoca pietrei sculptate


Aula Primăriei Caransebeş a găzduit recent deschiderea oficială a Simpozionului Internaţional de Sculptură în Marmură, aflat la cea de a doua ediţie. Tabăra, la care participă 10 artişti din România, Israel, Coreea, Bulgaria, Republica Moldova, Italia, Armenia şi Spania, este coordonată, ca şi precedenta, de Eugen Petri, profesor la Liceul de Artă din Ploieşti. Pe perioada şederii sculptorilor la Caransebeş, vor fi organizate şi o serie de excursii în ţară, la Târgu Jiu, Peleş, Curtea de Argeş sau în Clisura Dunării. (C. Senco)

La mijlocul săptămânii trecute a avut loc deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură în Marmură, de la Caransebeş. ,,Intenţionăm să organizăm în fiecare an acest gen de acţiuni, astfel încât Caransebeşul să devină un important punct cultural pe harta Uniunii Europene şi vă garantăm că lucrările dumneavoastră vor fi tratate cu respect şi admiraţie, urmând ca după ediţia a V-a să realizăm un catalog cu sculpturile în marmură, catalog pe care-l vor primi toţi artiştii care au lăsat o parte din sufletul lor în municipiul nostru”, a precizat în cuvântul de salut primarul Ion Marcel Vela. La această ediţie, participă 10 artişti din toate colţurile lumii.

Genia Gedelman, din Israel, este deţinătoarea a patru premii internaţionale, iar în CV-ul ei este stipulată participarea la simpozioane în Elveţia, Mexic, Italia, Coreea, India, China, Brazilia, Franţa. ,,Sunt deosebit de impresionată de locurile şi de oamenii de aici. Îmi place foarte mult şi mâncarea şi trebuie să recunosc că sunt extrem de mulţumită de organizare. De cele mai multe ori, e suficient să gândesc ceva, pentru ca în scurt timp dorinţa să-mi fie împlinită”, a afirmat Genia Gedelman.

Alături de ea, Carmen Teşan, din România, considerată una dintre cele mai importante artiste de gen din ţară, se bucură de participarea la numeroase simpozioane în Egipt, Guatemala, Mexic, Germania, Coreea, Turcia şi Franţa.

Din grupul celor zece sculptori mai face parte şi So Dong Choe, din Coreea, câştigător a două premii I în Japonia şi China, participant şi la simpozioanele din Vietnam şi Egipt.

Din Bulgaria, Nikolai Koeov este câştigătorul a numeroase premii la simpozioanele din Tunisia, Statele Unite al Americii, Australia, Anglia şi Japonia.

Ioan Grecu, din Republica Moldova, susţine că şi-a definitivat studiile în România, ţară pe care o cunoaşte destul de bine. ,,Sunt pentru prima dată la Caransebeş şi sunt impresionat de locurile şi oamenii de aici”, a preciza artistul, care se bucură de participarea la acţiuni similare organizate în Letonia, Rusia şi România.

Mihai Docea are dublă cetăţenie: româno-americană, iar în CV-ul său sunt înscrise participări la simpozioane în ţară, în India, SUA şi Austria.

Alături de ei, au sosit şi Petra Lange din Italia, Emin Petrosian din Armenia şi Jordi Ruga Francis din Spania.

Şi această ediţie a simpozionului este coordonată de sculptorul Eugen Petri, profesor la Liceul de Artă din Ploieşti. ,,În acest an, iniţiem un proiect conform căruia zece elevi de la şcoala la care predau vor veni la Caransebeş, unde vor realiza câteva lucrări de pictură şi sculptură, care vor fi expuse la Galeria de Artă <<Corneliu Baba>>, iar apoi vor fi donate Asociaţiei Kolping din Caransebeş”, a precizat Eugen Petri.

De asemenea, în perioada şederii participanţilor la simpozion, vor fi organizate excursii în ţară, dintre destinaţii amintind Complexul Monumental ,,Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu, Palatul Peleş, Curtea de Argeş, Sibiu, Braşov, dar şi o plimbare pe Clisura Dunării, unde artiştii vor admira sculptura monumentală care îl reprezintă pe Decebal executată în stâncă.

Carmen SENCO