Faţa mai puţin văzută a alegerilor locale



În judeţ, pe lângă Biroul Electoral Judeţean, au existat 77 de Birouri locale de circumscripţie şi 365 de secţii de votare. În total, pentru aceste alegeri au fost distribuite 1.194.903 buletine de vot, 269.425 de autocolante, câte 5 ştampile de vot pentru fiecare secţie de votare, şi câte o ştampilă de control pentru fiecare secţie de votare şi birou de circumscripţie.
De asemenea, Instituţia Prefectului Caraş-Severin a distribuit către primarii din judeţ sau către persoana desemnată de aceştia 80.940 de măşti de protecţie, 1.100 de recipiente a câte 750 ml cu pulverizator cu dezinfectant de mâini, 365 de bidoane de 5 litri cu dezinfectant pentru suprafeţe (câte unul pentru fiecare secţie de votare), precum şi mănuşi de protecţie.
În plus, e interesant de ştiut că structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică.
Astfel, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic”, structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră Caraș-Severin, precum și alte structuri M.A.I.), s-au aflat în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.
Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.
Astfel, în perioada 26-27 septembrie, 831 de efective, dintre care 260 de polițiști, 145 de jandarmi, 237 de reprezentanți I.S.U., 189 de polițiști de frontieră au asigurat paza și protecția a 362 de secții de votare, din totalul celor 365 constituite pe raza județului Caraș-Severin, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul a fost asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.
Duminică, 27 septembrie, 132 de polițiști au asigurat măsuri de ordine și liniște publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Pentru intervenția efectivă la eventuale incidente, polițiștii angrenați în paza și protecția secțiilor de votare au fost sprijiniți, la solicitare, de patrulele de poliție aflate în dispozitivul curent de intervenție, care şi-au desfășurat activitatea în zonă.
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, au fost asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină.
Astfel, 97 de polițiști au fost constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.
Până la repartizarea buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 132 de lucrători M.A.I. au fost în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea au fost depozitate.
În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a avut în responsabilitate 134 de secții de votare, constituite în 130 de locații, unde au fost prezenți 130 de polițiști, Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin a avut în responsabilitate 86 de secții de votare dispuse în 44 de locații, unde au fost prezenți 101 jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” 79 de secții de votare dispuse în 78 de locații, unde au fost prezenți 158 de pompieri, iar structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră Caraș-Severin 63 de secții de votare, cu 126 de polițiști de frontieră.
Pentru un plus de siguranță, au existat și rezerve de intervenție, pregătite să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o impunea.
Jandarmii au asigurat desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.
De asemenea, 237 de pompieri au asigurat desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.
De asemenea, de la Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin am fost informaţi că, în perioada 25-27 septembrie, polițiștii rutieri au acționat pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii cauzelor generatoare de accidente rutiere, aplicând 227 de sancțiuni contravenționale, dintre care 136 pentru nerespectarea limitelor legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum. Au mai fost reținute și retrase 18 permise de conducere și certificate de înmatriculare.
Un număr de 19 pietoni și patru bicicliști au fost sancționați contravențional pentru traversare prin locuri nepermise și nerespectarea regulilor de conducere a bicicletelor pe drumurile publice. De asemenea, patru conducători auto care nu au respectat regulile privind depășirea și un conducător auto aflat sub influența alcoolului, în cazul căruia la testarea cu aparatul etilotest au rezultat valori de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, au fost sancționați cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice. Alți şapte conducători auto au fost sancționați contravențional și li s-a reținut permisul de conducere pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei legal admise.
În total, pentru abaterile constatate, au fost reținute în vederea suspendării 12 permise de conducere și retrase şase certificate de înmatriculare.De asemenea, în cele trei zile, polițiștii au constatat trei infracțiuni la regimul circulației rutiere, se mai arată în comunicatul Compartimentului Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.
Mădălina DOMAN