Caransebeşul – capitala folclorului românesc


Vineri şi sâmbătă, 19 şi 20 aprilie, la Caransebeş a avut loc Festivalul-Concurs Naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Luţă Ioviţă”, ediţia a XIX-a, manifestare organizată de Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”. Au participat concurenţi din toată ţara, mai mult de 50 de tineri exprimându-şi dorinţa să vină la acest festival, însă în urma preselecţiei au rămas doar 26 de concurenţi. Ei au fost acompaniaţi de o orchestră formată din instrumentişti de valoare din Banatul de Munte şi de Şes, fiind dirijaţi de prof. Marian Suvergel, de la Şcoala Populară de Artă din Timişoara. Juriul, format din specialişti în domeniu – prof. dr. Daniela Băcilă, de la Radio Timişoara, prof. dr. Marius Cârnu, de la Liceul de Muzică Timişoara, prof. Gheorghe Ţunea, directorul C.J.P.C.C.T. Caraş-Severin, prof. Tiberiu Ceia, realizator TVR Timişoara şi interpret de muzică populară, prof. Marian Suvergel, dirijor şi preşedintele juriului, prof. Gelu Stan, de la Radio Timişoara – a fost pus la grea încercare pentru departajarea acestor finalişti, deoarece toţi cei 26 de concurenţi au fost foarte bine pregătiţi. Prezentarea spectacolului a fost asigurată de simpatica realizatoare de la TVR Timişoara, Felicia Stoian.

La gala de premiere, au urcat pe scenă primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, şi preşedintele juriului, prof. Gelu Stan. După ce i-a salutat pe membrii juriului, pe spectatori şi pe concurenţi, edilul-şef a spus că ziua de sâmbătă este una deosebită pentru municipiu, prin participarea concurenţilor care au venit nu numai din ţară, ci şi de dincolo de graniţe, dovadă că şi părinţii acestor copii sunt îndrăgostiţi de folclor, fiind înzestraţi de Dumnezeu, astfel nu s-ar afla la Caransebeş. Toţi aceştia au o ambiţie – ştiu să-şi formeze un vis. Tineri care muncesc ca să-şi asigure un ţel, fiind şi purtătorii frumosului, mesageri ai cântecului şi ambasadorii zonelor pe care le reprezintă. Dincolo de ce aduc cu ei pe scenă – dragostea faţă de cântecul popular –, aceştia arată şi reprezintă o tradiţie, o istorie şi o bogăţie a noastră, a românilor. „Este o ocazie unică, dar şi un dar de la Dumnezeu pe care doar unii oameni îl pot avea, aceea de a cânta şi de-a promova valorile tradiţionale”, a mai spus Marcel Vela, după care a mulţumit din nou juriului, spectatorilor care au fost alături de acest eveniment, precum şi concurenţilor care au venit din atâtea zone ca să cânte la Caransebeş, în sala unde „Doina Banatului”, o mare formaţie artistică, un ansamblu profesionist, a dat numeroase spectacole şi care a fost o stare de spirit, pentru că a produs atâtea talente, atâţia interpreţi, instrumentişti şi dansatori care au făcut cinste folclorului nostru, atât în ţară, cât şi în străinătate. Primarul municipiului a mai adăugat că evenimentul s-a desfăşurat într-un loc încărcat de istorie, unde înaintaşii celor prezenţi, fie că au fost instrumentişti sau vocali ca Achim Nica, Ana Pacatiuş, Dumitru Chepeţan, Mariana Drăghicescu sau Ana Munteanu, dirijorii pe care i-au avut – Nicolae Perescu, Laci Perescu, Nana Florea, până la cel din urmă, care ne-a părăsit prea devreme, prof. Iancu Laurenţiu, director la Şcoala de Muzică din Caransebeş, care nu a mai avut priliejul să-şi vadă visul împlinit – au evoluat pe scenă, această sală urmând să poarte numele de „Doina Banatului”.

Luând cuvântul, Gelu Stan a spus că este de două ori fericit, în primul rând datorită amintirilor trezite de faptul că, cu ani în urmă, pe această scenă, care azi şi-a schimbat complet înfăţişarea, a prezentat zeci de spectacole cu Ansamblul „Banatul” din Timişoara, în calitate de dirijor. El a adresat felicitări directorului Ioan Cojocariu, Primăriei şi Consiliului Local Caransebeş, pentru eforturile depuse în vederea reabilitării întregului edificiu de cultură din municipiu. În al doilea rând, Gelu Stan a declarat că retrăieşte acest eveniment prin relansarea Festivalului „Luţă Ioviţă”, unul dintre cele mai importante festivaluri din ţară, deoarece se adresează unui larg segment de solişti vocali şi instrumentişti şi, totodată, poartă numele unui om care a făcut ca muzica instrumentală bănăţeană să fie mai bogată, prin taragotul adus de Luţă Ioviţă tocmai din Ungaria, instrument care s-a răspândit apoi în aproape toate zonele ţării. „Ceea ce s-a prezentat în aceste două zile a fost numai calitate, au fost tineri talentaţi, tineri care au venit cu seriozitate aici, ştiind că au o sarcină pe care trebuie să o îndeplinească”, a mai spus Gelu Stan.

În calitate de prezentatoare, Felicia Stoian a anunţat momentul încărcat de emoţie al premierii soliştilor vocali şi instrumentali, ceremonie oficiată de primarul Marcel Vela. Astfel, la secţiunea Solişti vocali, Premiul special al TVR Timişoara l-a primit Diana Rus, din Bistriţa, Premiul special al Radio Timişoara a fost câştigat de Diana Alexandra Băţoni, din Miercurea Ciuc, Premiul special „Iancu Laurenţiu” al Casei de Cultură „George Suru” Caransebeş a pleat la Petreşti-Alba, odată cu Michael Cetean, Premiul special al CJPCCT CS l-a primit Florin Mihalache, din Bucureşti. Premiul I a fost adjudecat de tânăra Ştefania Strejescu, din Slatina – Olt, premiul II a mers la Reşiţa, la Iasmina Iova, iar premiul III a fost obţinut de Andeea Cerna, din Bişel, Hunedoara, iar menţiune a primit Mihaela Stan, din Vişeul de Sus; Solişti instrumentali: premiul I a rămas la Caransebeş, fiind obţinut de Nicolae Alexandru Derlean, ai cărui părinţi şi bunici sunt originari din Mâtnicul Mare, comuna Constantin Daicoviciu, premiul II a plecat spre Alba, la Marius Andei Nicoară, iar premiul III a fost câştigat de Sorin Jivcu, din Banatul Sârbesc; menţiune au primit Nicolae Hrin, din Remetea Mică – Timiş, şi Marius Nicolas Ştefănescu din Lugoj.

În recital au fost invitaţi Daniela Văcărescu, Ionela Bădălan, Alin Olan, subsemnatul, familia Ramona şi Petrică Viţa, precum şi Robert Târnăveanu. Scena a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare prin participarea dansatorilor de la Casa de Cultură „George Suru”, instructor – Ciprian Ambruş, şi „Junii Gugulani”, coordonaţi de Adrian Jurchescu.

Partener la organizarea evenimentului a fost Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, iar parteneri media – TV online „Info Caransebeş”, „Caraş-Severinul în 7 zile”, Monitor de Caransebeş, TVR Timişoara, TV Vest Reşiţa, Radio România Timişoara, Radio România Reşiţa, Banat TV, Jurnalul de Caraş-Severin, Caraş Online, Ziua, Radio România Actualităţi, Realitatea TV, tVt 89 Timişoara, PRO TV, Antena TV, Argument şi Digi 24 Timişoara. De calitatea excelentă a sunetului s-au ocupat doi profesionişti, şi îi numim aici pe Petrică Capeţ şi Petru Vela.

Aş mai aminti doar că, pentru prima dată, am constatat că toţi concurenţii au ales cântece din repertoriul unor solişti consacraţi, ca Achim Nica, Mariana Drăghicescu, Valeria Berzescu, Floare Mateoni, Maria Petchescu, Petrică Vasile, Tiberiu Ceia, Maria Lătăreţu, Felician Fărcaşu, Titiana Mihali, Florica Ungur şi Mihai Mihalache.

Ştefan ISAC