Caransebeşenii, apăraţi de Avocatul Poporului


Caransebeşenii şi locuitorii din zona municipiului care se consideră nedreptăţiţi de autorităţile publice, mai puţin cele judecătoreşti, se vor putea adresa mai uşor instituţiei Avocatului Poporului. În municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului va funcţiona în curând un Birou teritorial al acestui organism. Conducerea centrală a acestei instituţii a solicitat administraţiei locale sprijin în vederea înfiinţării Biroului de la Caransebeş, respectiv un spaţiu unde să îşi desfăşoare activitatea, iar executivul Primăriei a hotărât ca Biroul teritorial al Avocatului Poporului să funcţioneze, gratuit, în patru camere din sediul fostului Parchet de pe lângă Judecătoria Caransebeş, care au rămas libere după ce procurorii s-au mutat într-un sediu nou.

Conform oficialilor instituţiei Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Caransebeş va fi arondat Biroului Teritorial Timişoara, urmând ca în scurt timp să se pună la punct un program de audienţe şi de preluare a petiţiilor şi să se stabilească experţii care îi vor îndruma pe cetăţeni.

Activitatea filialei din Caransebeş va consta în medierea conflictelor dintre cetăţeni şi autorităţile administraţiei publice, orientarea şi îndrumarea cetăţenilor în vederea soluţionării problemelor cu care aceştia se confruntă, sau depistarea şi combaterea fenomenelor din raza de competenţă care generează încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, toate serviciile acestei instituţii fiind gratuite. Anul trecut, un număr relativ mic de cărăşeni s-a adresat Biroului Teritorial din Timişoara al Avocatului Poporului, doar 38 de petiţii fiind înregistrate în evidenţele instituţiei.

Sonia BERGER