În 10 iunie, ne votăm viitorul.


Să vedem cum…

În data de 10 iunie, persoanele cu drept de vot se vor prezenta la secţiile de votare ca să-şi aleagă primarul, preşedintele Consiliului Judeţean, consilierii locali şi pe cei judeţeni. Cu alte cuvinte, alegătorii vor primi câte patru buletine de vot. Pentru prima dată în ultimii 22 de ani, primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene vor fi aleşi în urma unui singur tur de scrutin, fiind declaraţi câştigători candidaţii care obţin cele mai multe voturi. Un al doilea tur se va organiza numai în caz de balotaj. Consilierii locali, judeţeni şi locali sunt aleşi însă pe listă, în timp ce primarii şi preşedinţii de Consilii judeţene sunt aleşi prin vot uninominal.

Campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie a început vineri, 11 mai, cu 30 de zile înaintea scrutinului, şi se va încheia sâmbătă, 9 iunie, la ora 7. Legea prevede că în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile, în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă. Candidații vor avea spații în care se vor putea întâlni cu alegătorii. De asemenea, în timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe. Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. Dacă organizatorii unor mitinguri nu vor lua măsuri pentru desfăşurarea în mod normal a adunărilor electorale şi dacă vor distribui băuturi alcoolice, atunci ei vor primi amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei. Legea mai prevede că oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Primarii au fost obligaţi ca, până la începerea campaniei electorale, să stabilească locuri speciale pentru afişaj electoral, care trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective.

Carmen SENCO