Bright Sky RO – o aplicație în sprijinul victimelor violenței domesticeBright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.
De la lansare, aplicația Bright Sky România a fost descărcată pe 2.281 de terminale, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi. Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului, se arată într-un comunicat primit de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.
În primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 62%, urmate de „abandonul de familie” – 14% și „amenințarea” – 9%.
Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare și educare, pentru că descrie care sunt categoriile de violență de gen, combate miturile legate de acest fenomen și permite utilizatorului să evalueze siguranța unei relații prin simpla completare a unui formular electronic, se mai arată în comunicat.
Geanina LUCA