Bilanţ cu urcuşuri şi coborâşuri la ,, Rutieră”


Potrivit unui bilanţ al poliţiştilor rutieri, în primul trimestru al anului, pe şoselele judeţului au fost constatate 11.621 de contravenţii, mai mult cu 5.735 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul total al accidentelor cu victime a crescut cu 3 la sută, cel al accidentelor grave a scăzut cu 10 procente, cel al accidentelor uşoare a fost mai mare cu 19 la sută, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 50 de procente, cel al răniţilor grav a crescut cu 22 la sută, iar cel al răniţilor uşor a crescut cu 38 la sută. Poliţiştii au mai constatat că cele mai multe accidente s-au produs datorită nerespectării regimului legal de viteză, cauză urmată de indisciplina pietonală. Important de precizat este faptul că a scăzut cu aproximativ 50 de procente numărul accidentelor în care au fost implicaţi minori cu vârsta mai mică de 14 ani, şi niciun minor cu această vârstă nu a decedat în accidentele rutiere. O a treia cauză o constituie neacordarea priorităţii de trecere pietonilor. Alte cauze generatoare întâlnite frecvent în judeţ sunt abaterile săvârşite de conducătorii de biciclete şi mopede, conducerea sub influenţa alcoolului, neacordarea de prioritate vehiculelor, nerespectarea distanţei regulamentare în mers, adormirea la volan.

Lucrătorii formaţiunilor rutiere s-au implicat şi în identificarea în trafic a autovehiculelor cu care se transportau produse supuse accizării, menţionând aici confiscarea de ţigarete provenind în special din Republica Serbia.

Judeţul Caraş-Severin, al treilea din România ca mărime, prezintă o reţea totală de căi terestre de transport de 2.377 km, din care 1.907 km reţea rutieră; drumurile naţionale însumează 565,36 km, iar cele judeţene şi comunale – 1.342 km, cu o densitate medie a drumurilor publice de 22,4 km la 100 kmp. Principalele rute de tranzit ale judeţului sunt reprezentate de DN 6 (E 70), DN 57, DN 58, DN 58B, DN 68, drumuri ce cunosc valori de trafic superioare restului reţelei rutiere.

Carmen SENCO