,,Berbecii” din Slatina Timiş au năvălit pe străzi


În organizarea Primăriei şi Căminului Cultural din comună, şi cu sprijinul larg al tinerilor care doresc să păstreze vii tradiţiile populare, la Slatina Timiş s-a desfăşurat în ultima săptămână Alaiul Berbecilor, sau Zăpostitul. Sărbătoarea – care corespunde Lăsatei Secului – a avut loc duminică, 14 februarie, pentru ortodocşii din comună, iar marţi, 16 februarie, la manifestare au participat catolicii din Slatina Timiş.

Cu ani în urmă – ne-a informat Petru Jurja, directorul Căminului cultural -, feciorii care urmau să plece la cătănie se mascau, îmbrăcaţi în cojoace şi cu căciulile întoarse pe dos, şi, însoţiţi de un întreg alai şi acompaniaţi de muzicanţi, colindau satul din casă în casă, după slănină, ouă şi cârnaţi. Dansând pe stradă, ei îşi termină colindatul în capul satului, iar în final se ospătează cu tradiţionala ,,ciganie”, preparată din produsele primite, şi beau ţuică fiartă. Petrecerea se termină la miezul nopţii, odată cu intrarea în Postul Paştelui. Obiceiul este vechi – ne-a mai spus Petru Jurja – şi este specific Banatului Montan, având semnificaţia de alungare a spiritelor rele.

O altă categorie de mascaţi sunt ,,Năroadele”. Acestea sunt partenerele ,,Berbecilor” şi, îmbrăcate în zdrenţe, aleargă pe uliţele satului, dansând şi ironizând anumite personaje din viaţa cotidiană sau mondenă.

Sonia BERGER