Balul Izmenelor a îmbrăcat Armenişul în sărbătoare


Sâmbătă, 13 februarie, la Armeniş a avut loc tradiţionalul Bal al Portului Popular, manifestare cunoscută şi sub denumirea de Balul Izmenelor, şi asta datorită faptului că aceia dintre participanţi care vor să se prindă în joc trebuie să fie îmbrăcaţi în costum popular complet. Acţiunea de la sfârşitul săptămânii trecute s-a aflat la cea de a XXIII-a ediţie, prima având loc în anul 1988. Balul a debutat la ora 20, cu un scurt program artistic susţinut de Ansamblul ,,Armenişana” şi Secţia externă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Reşiţa. De-a lungul întregii manifestări, antrenul şi buna-dispoziţie au fost asigurate de îndrăgitul solist Petrică Moise şi de ,,Virtuozii Banatului”, din Timişoara.

Participanţii – veniţi în număr extrem de mare – au petrecut aproape până în zori, de apreciat fiind faptul că foarte mulţi tineri, şi în special fetele, şi-au confecţionat costume populare special pentru acest eveniment. Cel mai tânăr participant la bal a avut doar 4 ani, fiind vorba de Amalia-Romina Dragomir, iar cel mai vârstă a fost bunicul ei, Dumitru Dragomir, în vârstă de 52 de ani.

Balul a fost organizat de primarul comunei Armeniş, Ioan Vetreş, în colaborare cu Căminul cultural (director, Dumitru Dragomir), cu sprijinul angajaţilor Primăriei, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Reşiţa. Parteneri media ai evenimentului au fost ziarul ,,Caraş-Severinul în 7 zile”, Banat TV, Radio Reşiţa, Radio Timişoara şi TVR 3.

,,Manifestarea din acest an a fost o adevărată reuşită – ne-a spus Dumitru Dragomir -, şi sperăm ca, şi ediţia viitoare, să ne ajute Dumnezeu să fie pe placul nostru şi să aducem câţi mai mulţi oameni la bal”.

Sonia BERGER