Avocatul Lucian Cristian Teodor, cercetat de DIICOT pentru înşelăciuni de milioane de lei


Lucian Cristian Teodor, unul dintre cei mai înstăriţi avocaţi din zona Caransebeş, el deţinând imobile în municipiu, dar şi în Timişoara şi la Poiana Mărului, limuzine şi maşini de teren, a fost reclamat încă de acum doi ani la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de către un om de afaceri din localitate. Apoi, în iunie 2014, mai mulţi poliţişti şi procurori DIICOT au descins la sediul cabinetului avocatului şi la domiciliul acestuia, de unde au ridicat documente şi materiale pe suport informatic.

Procurorii îl acuză pe avocat de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, toate în formă continuată. Conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care instrumentează dosarul, avocatul ar fi păcălit atât instituţii publice, cât şi mai mulţi clienţi, care între timp s-au şi organizat într-o asociaţie.

Potrivit anchetatorilor, Lucian Cristian Teodor avea o reţetă simplă: cerea sume mari de bani, cash, ca să achite diverse taxe de timbru în procesele pe care le aveau clienţii lor, însă nu făcea plăţile, depunând la dosar chitanţe sau recipise falsificate pe calculator, achitând de fapt taxe mult mai mici decât cele stabilite de instanţă şi însuşindu-şi diferenţa de bani. De exemplu, în cazul unei firme, pentru taxa de timbru care trebuia să însumeze într-un dosar 32.562 de lei, a plătit în realitate 32 de lei, iar în alt dosar, din taxa de 27.850 de lei, a achitat doar 27 de lei, restul cifrelor fiind completate pe calculator, la birou. De altfel, în referatul procurorilor se arată: „La Dosarul 11356 aflat pe rolul Tribunalului Iaşi a fost depusă o chitanţă în valoare de 25.137 de lei, iar în duplicatul depus la Serviciul de Taxe şi Impozite Caransebeş figurează plătită suma de 251 de lei”.

Asociaţia Clienţilor Păgubiţi de Cabinetul de Avocatură Lucian Cristian Teodor şi Asociaţii” numără mai multe victime ale avocatului, prejudiciul estimat fiind de ordinul milioanelor de lei. Conform datelor din dosar, numai municipalitatea din Caransebeş a fost păgubită cu peste 50.000 de lei, sumă care a intrat în conturile avocatului. În cazul în care va fi găsit vinovat, Lucian Cristian Teodor riscă ani grei de puşcărie.

Bogdan NAUM