De pe Gugu, pe Ararat, cu bicicleta


Sub genericul „Cu bicicletele, de pe Gugu pe Ararat”, doi caransebeşeni vor pleca în perioada iunie-iulie într-o expediţie românească. Dan Melinte şi Şerban Corneanu au şansa de a deveni primii români care urcă pe muntele biblic Ararat, cu bicicletele, scriind astfel, o nouă pagină importantă în istoria explorărilor şi expediţiilor sportive din ţara noastră. Cu această ocazie, se vor realiza un film documentar şi o serie de fotografii ale muntelui, precum şi despre aspectele culturale şi istorice ale zonei.

Muntele Ararat, cu Vârful Agri Dagi, de 5.165 de metri, este situat în estul Turciei, la graniţa cu Armenia. Cei doi caransebeşeni care vor încerca să-l cucerească sunt pasionaţi de ascensiuni cu bicicleta prin munţii României, având mai mult de 25 de ani de experienţă şi o pregătire fizică intensă. Ei susţin că până acum nu au reuşit să urce pe alte vârfuri mai înalte, deoarece, după stabilirea recordului naţionale, respectiv după ascensiunea Vârfului Moldoveanu, de 2.543 de metri, regimul existent la acea vreme nu le-a permis ieşirea din ţară, iar apoi pentru ei au urmat anii de facultate şi nelipsitele probleme financiare. În prezent, datorită deschiderii României spre Europa, cei doi consideră că ar fi oportun ca hobby-ul lor să fie cunoscut, iar numele Caransebeşului să fie cunoscut nu numai în România, ci şi peste hotare.

Cheltuielile expediţiei se ridică la aproximativ 4.000 de euro. Din total, Consiliul local a aprobat alocarea echivalentului a 1.000 de euro, cu condiţia ca cei doi să devină membri ai Clubului Montan Caransebeş.

Carmen SENCO